Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Bundan sonraki süreçte iki tane büyük siyasi partinin, yani AKP ve CHP’nin bu sürece bir 'dur' demesi gerekiyor. Bundan sonraki süreci doğru değerlendirmek lazım, daha fazla Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak lazım.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Milletvekilleri, CHP Genel Merkezi girişinde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimden sonra milletvekilleriyle ilk kez buluşacağını ifade etti. Özkoç, şunları kaydetti: “Gündemdeki en sıcak konu koalisyonla ilgili görüşmeler. Sayın Genel Başkanı'mız sanıyorum koalisyonla ilgili yeni milletvekillerinin görüşlerini alacaktır. Bugüne kadar MYK’da sıcak görüşmeler oldu. Parti Meclisi'nin görüşlerini aldı. Yarın milletvekillerimizin yemin merasimi var. Resmen yeni bir dönem başlıyor. Biz bugüne kadar Sayın Genel Başkanı'mızın yürüttüğü diplomasi, yüzde 60’lık kesimin içerisinden bir koalisyon görüşmesinin çıkmasıydı. Ancak muhataplarımızın bu konuda çok sıcak bir yaklaşım göstermediğini izledik. Ben Sakarya’dan geliyorum. Bizim yaklaşımımıza el uzatılmayışına karşı bir tepki var. Bundan sonraki süreç iki tane büyük siyasi partinin, yani AKP ve CHP’nin bu sürece bir 'dur' demesi gerekiyor. Bundan sonraki süreci doğru değerlendirmek lazım. Daha fazla Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak lazım.”

BENİM GÖNLÜM AKP İLE KOALİSYONDAN YANA DEĞİL

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise Meclis Başkanlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İnce, “Meclis Başkanlığı seçiminde benim partim, CHP beceriklidir, şanslıdır. Geçmişte, hatırlayın, Meclis'te 49 milletvekili vardı. 49 milletvekiliyle Hikmet Çetin’i seçmiştik. Umarım yine 2. parti olmamıza rağmen biz seçeriz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Koalisyonla ilgili düşüncelerini paylaşan İnce, şöyle devam etti: “Geçmişte DYP, SHP koalisyonunda ben partinin ilçe yöneticisiydim. O günleri dün gibi hatırlıyorum. Kızılay’da milletvekilimiz dövülmüştü. İnsan Hakları Bakanı'mıza yargısız infaz yaptırmışlardı. İstanbul Emniyet Müdürü hükümet ortağı olan SHP’ye meydan okumuştu. Koalisyonu kurmak kolay iştir. Koalisyonu yıkmak zor iştir. İlkelerinizle, prensiplerinizle çeliştiğiniz zaman yıkmak istersiniz. Ama yıktığınızda da millet size bedel ödetir. İnce eleyip sık dokumak gerekir. Benim gönlüm AKP ile koalisyondan yana değil. Ama partimin yöneticileri ne karar verir, zaman neyi gösterir ona bakarız.”

İZMİRLİ SEÇMENİMİZ VE PARTİ TEŞKİLATIMIZ AKP’SİZ BİR HÜKÜMETİN KURULMASI GEREKTİĞİNİN TALEBİNİ VE İSTEĞİNİ İLETİYOR

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 7 Haziran seçimlerinde seçmenin AK Parti’nin 13 yıllık iktidarına son verdiğini kaydetti. Çam, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl 10 Ağustos’ta yüzde 52 oy ile Cumhurbaşkanlığı makamına oturan Sayın Recep Tayyip Erdoğan bu seçim kampanyasında sahaya inmiş AKP Genel Başkanı gibi seçim kampanyası yürütmüş ve bunun sonucunda yüzde 40 oy almıştır. Dolayısıyla Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve AKP bu seçimin mağlubudur. Bizim aldığımız yüzde 25’lik oy bizim için tatmin edici midir, yeterli midir? Kuşkusuz değildir. Bizim de bu sonucu iyi okumamız gerekiyor, doğru okumamız gerekiyor. Seçmenin bize vermiş olduğu bu mesajı iyi algılamamız gerekiyor. Parlamento'da 4 parti temsil ediliyor. 4 partiden bir koalisyon hükümetinin çıkması gerekiyor. Bunu partinin yetkili organlarıyla birazdan yapılacak olan toplantıda onların bize vereceği bilgiler bizim onlara vereceğimiz, İzmir’de seçmenlerimiz neyi talep ediyor onları ileteceğiz. O tartışmaların sonucunda kuşkusuz ülkemiz hükümetsiz kalmayacaktır. En uygun hükümetin kurulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İzmir’de 30 ilçeyi gezdim. 2. Bölgedeki 16 ilçeyi de gezdim. Örgütümüz ve seçmenimiz 'AKP’siz bir hükümet. AKP’nin olmadığı bir hükümet olmalısınız’ diyor. Partinin yetkili organları değerlendirmeyi yapacaktır. Ama İzmirli seçmenimiz ve parti teşkilatımız AKP’siz bir hükümetin kurulması gerektiğinin talebini ve isteğini iletiyor.”

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de toplantıda tanışma ve süreç ile ilgili değerlendirmeler yapacaklarını söyledi. Gök, “Diliyorum ki önümüzdeki süreçte birbirine kenetlenmiş Cumhuriyet Halk Partisi grubu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçimlerinden önceki taahhütlerini, vaatlerini ve bundan sonraki yapacaklarını en iyi şekilde aktaracak bir güçte Genel Başkanı'mızın arkasında önemli bir çalışmayı beraber götürecekler. Bugünkü ilk çalışma toplantısından sonra yoğun bir gündem bizleri bekliyor. Yarınki yemin töreninden sonra yeni kurulacak hükümetle ilgili çalışmaları beraber yürüteceğiz.” dedi.