Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu, 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri güvenilirliği konusunda demokrasi tarihinin en sorunlu günlerini yaşadığını ifade etti.

Erdoğdu açıklamasında şu hususlara dikkat çekti: “Son on yılda sandıklardaki usulsüzlükler ve ihlaller Türkiye’deki seçim sonuçlarına gölge düşürmüşken, bu seçimlerde buna bir de bizzat cumhurbaşkanı tarafından yapılan anayasa ihlalleri eklendi. Yurt içinde 173.877 sandığın neredeyse tamamında sandık görevlilerinin atamasını yaptık. Türkiye’nin bütün illerine dağılmış, binin üzerinde parti eğitmenimiz var. Bu eğitmenlerimiz aracılığıyla 81 ilimizde Sandık Güvenliği Eğitimleri yapıyoruz. Bu eğitimlere Sandık Kurulu Üyelerimiz ve gözlemcilerimizin yanı sıra oy kullanma işleminin yapıldığı okullardaki kat ve bina sorumlularımız da katılıyorlar.

Sandık Güvenliği Eğitimlerimizde temel olarak, oy kullanma öncesinde, oy kullanma sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken konular ele alınıyor. Hem sandık kurulu üyelerinin hem de gözlemcilerin görev ve yetkileri ayrıntılı olarak anlatılıyor. Olası sandık başı hilelerinden bahsediliyor ve eğitmenlerimiz, sandık başındaki görevlilerimizin bu hilelere karşı şikayet ve itiraz yetkilerini nasıl kullanacakları konusu üzerinde özellikle duruyorlar. Görevlilerimizden, sabah en geç 06.30’da sandık başında olmalarını istiyoruz. Sandık kurulu oluşturulduktan sonra zarfların ve pusulaların mühürlenmesinin unutulmaması konusunda sandık kurulu üyesi ve müşahitlerimizi özellikle uyarıyoruz. Yaptığımız eğitimlerde hangi zarfların ve pusulaların geçerli ya da geçersiz olduğunu örneklerle gösteriyoruz.

Bundan önceki seçimlerde, bazı sandık kurulu başkanlarının engelli ve okuma yazma bilmeyen seçmenleri kapalı oy verme yerinde yönlendirdiği ile ilgili fazlasıyla şikâyet aldık. Eğitimlerimizde Sandık Kurulu Başkanı ya da Sandık Kurulu Üyelerinin hiçbir şekilde engelli ya da okuma yazma bilmeyen seçmene kapalı oy verme yerinde yardımcı olamayacağı konusu üzerinde ısrarla duruyoruz. Geçtiğimiz günlerde, Almanya’da Sandık Kurulu Başkanının başkası yerine oy kullanırken yakalanması, bu konudaki endişelerimizin ve önlemlerimizin ne denli haklı olduğunu gösteriyor. Görevlilerimizin elektrik kesintileri konusunda da hazırlıklı olmalarını ve yanlarında fener vb. bulundurmalarını istiyoruz.

Üzerinde durulan bir başka konu da her sandıktan ıslak imzalı tutanakların alınması ve en kısa zamanda İlçe başkanlıklarına iletilmesi oluyor. Bu tutanaklar, ilçe örgütümüzde hazır bekleyen veri giriş sorumlularımız tarafından sistemimize girilecek ve böylelikle YSK’nın girdiği sonuçların doğru olup olmadığı her sandık için kontrol ediliyor olacak. Bu aşamayla ilgili hazırlıklar, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı İzmir Milletvekilimiz Erdal Aksünger’in yönetiminde sürdürülüyor. Bu sayede, girilen verilerde bir uyuşmazlık görüldüğünde, gerekli itirazı hızla yapıp düzeltilmesini sağlayacağız

Parti İçi Eğitim birimi ve 81 ilimizdeki eğitmenlerimiz aracılığıyla, İstanbul’dan Malatya’ya, Ankara’dan Trabzon’a, İzmir’den Konya’ya, Adana’dan Kahramanmaraş’a, Manisa’dan Bolu’ya kadar bütün illerimizde sandık sorumlularımıza, gözlemcilerimize, kat ve bina sorumlularımıza verdiğimiz sandık güvenliği eğitimi ile sandığa atılan her bir oya sahip çıkmanın mücadelesini veriyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu seçimde, seçmenin oylarına ve geleceğimize sonuna kadar sahip çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Biliyoruz ki serbest, adil ve eşit seçim ilkesinin başta cumhurbaşkanı olmak üzere AKP iktidarı ve onun yandaşı durumuna sokulan kamu kurumlarınca ayaklar altına alındığı bu ortamda, her sandık bir demokrasi mücadelesinin alanı ve aracı olacaktır.”