TBMM Başkanı Cemil Çiçek, son zamanlarda meydana gelen terör olaylarına dikkat çekti. Çiçek, “Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerden ve söylemlerinden hareketle bir dinin mensupları suçlanmaz. Kamuoylarına hitap eden siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının, medya patronlarının ve basın mensuplarının söylem ve eylemlerinde çok dikkatli davranmaları, herhangi bir dinin mensuplarını töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir.” dedi.

Cemil Çiçek, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Parlamenter Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’na katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıda açılış konuşmasını yapan Çiçek, “Genel Komite Başkanlığını dost ve kardeş İran’ın Meclis Başkanı değerli kardeşim, bilge insan Sayın Ali Ardashir Amoli Larijani’den devralmaktan dolayı onur duyuyorum. Genel komite üyelerine bana gösterdikleri güvenden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” diyerek sözlerine başladı.

Konferansın önemine dikkat çeken Çiçek, “İslam ülkelerinde, Müslüman azınlık ve toplulukların bulunduğu bölgelerde ve tüm dünyada önemli gelişmelerin cereyan ettiği, hepimizin çok dikkatli ve soğukkanlı bir şekilde, doğru mesajların verilmesi gereken olağanüstü bir dönemde gerçekleşiyor. Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Yemen’de ve nihayet Filistin’de Müslüman halkların huzurunu, refahını, güvenliğini doğrudan ilgilendiren kritik gelişmeler cereyan etmektedir. Suriye ve Irak’ta DEAŞ terör örgütünün faaliyetleri, yalnızca bu ülkelere karşı değil tüm bölgeye yönelik bir tehdit ve istikrarsızlık kaynağıdır.” dedi.

‘TERÖRİST EYLEMLERLE MEZHEPLER ARASI ÇATIŞMA AMAÇLANIYOR’

Son günlerde çeşitli ülkelerde meydana gelen terör eylemlerini hatırlatan Çiçek, şöyle devam etti: “Dünyanın çeşitli bölgelerinde bir yandan vahşi terörist saldırılar diğer yandan yabancı düşmanı ve İslamafobik eylemlerle adeta dinler, medeniyetler ve mezhepler arasında çatışma yaratılması amaçlanıyor. Bu büyük tehlikeye karşı hepimizin ortak akılla ve sağduyuyla hareket etmemiz büyük önem taşıyor.”

Terörün tüm insanlığı tehdit ettiğini ifade eden Çiçek, “Geçtiğimiz haftalarda Paris’te meydana gelenler ile Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, ve Nijerya’da gerçekleşen ve çok sayıda masum insanın hayatlarına kasteden tüm terör saldırıları, terörün her türünden çok çekmiş ve terörist saldırılara 40 binden fazla vatandaşını kaybetmiş bir devletin ferdi olarak şiddetle kınıyorum. Diğer yandan Paris’te ortaya çıkan tepki Nijerya, Pakistan, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve diğer yerlerdeki terörist saldırılara karşı gösterilmiyorsa burada bir sorun olduğunu görmek gerekir. Terör önüne ve arkasına hiçbir sıfat getirmeye çalışmadan hepimizin şiddetle kınamak zorunda olduğu insanlığa karşı bir suçtur. Biz Türkiye olarak başta PKK terör örgütü olmak üzere, uluslararası toplumun terör konusunda çifte standartlı yaklaşımından çok çektik. İnsanlık terörün her çeşidine karşı ortak bir karşı duruş ve ortak bir mücadele göstermediği sürece terör belasının sonuçlarını ortadan kaldırmak ve bu belayı alt etmek mümkün olmayacaktır.” diye konuştu.

Yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, ırkçılık gibi konulara değinen Çiçek, “Bilhassa son dönemde yükseliş eğilimine girdiğini gözlemlediğimiz İslam düşmanlığı ve nefret söyleminin yaygınlaşması insanlığın karşı karşıya bulunduğu, medeniyetler arası uyumu tehdit eden sorunların başında gelmektedir. Paris saldırılarını ardından tüm Müslümanları töhmet altında bırakacak açıklamalar ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye ve barışa katkıda bulunabilir. Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerden ve söylemlerinden hareketle bir dinin mensupları suçlanmaz. Kamuoylarına hitap eden siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının, medya patronlarının ve basın mensuplarının söylem ve eylemlerinde çok dikkatli davranmaları, herhangi bir dinin mensuplarını töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir. Bu bağlamda, medeniyetler ve dinler arası diyaloğun önemine de dikkat çekmek isterim.” dedi.

Konuşmasının ardından salondan ayrılan Çiçek'in öğleden sonraki oturumlara da katılacağı öğrenildi.