Batman’da çilek tarlalarında çalışan ev kadınları ev ekonomilerine katkıda bulunurken genç kızlar ise çeyiz parası biriktiriyor.

Batman’ın Soson İlçesi’nde kadınlar çilek tarlalarında kavurucu sıcak ve zor şartlara karşı verdikleri mücadelede geçimlerine katkı sağlamak amacıyla canla başla çalışıyorlar.
Sabahın erken saatlerinde uyanan emektar kadınlar ve genç kızlar ev işlerini bitirip daha sonra tarlaların yolunu tutuyor.

Tarlalarda çilek toplayan kadınlar gün içerisinde sadece 1 saat mola verip dinleniyor. Tarlalarda çalışan kadınlar geçim sıkıntısı çektiklerini ve bundan dolayı çalışmak zorunda olduklarını dile getiriyor. Günlük 12 saat çilek tarlalarında mesai yapan kadınların ellerinin çatladığı ve çilek suyu ile renk aldığı görülüyor. Ev kadınları ev ekonominse katkıda bulunmak için, tarlalarda çalışırken genç kızlar ise çeyiz parası biriktirmek için çalışıyor. Aralarında yaşlı kadınlarının da bulunduğu kadın işçiler çilek tarlalarında sıcak havada çalışmanın zor olduğunu dile getiriyor. Tarlalarda zor şartlar altında çalışan kadınların bir çoğu kazandıkları para ile okul okuyan çocuklarına destek olmaya çalışıyor.

ÇİLEK TARLASINDA ÇALIŞIP 7 ÇOCUĞUNA BAKMAYA ÇALIŞIYOR

Çilek tarlasında çalışan kadınlardan İsmihan Çitçi, Batman merkezde ikamet ediyor ancak çocuklarına bakabilmek için ilçede çilek tarlasında çalışıyor. 4 çocuğu öğrenci olan emektar anne eşini kaybetmiş ve çocuklarına kendisi çalışıp baktığını dile getiriyor.
Zor şartlarda hayat mücadelesi veren emektar kadın, başka gelirinin olmadığını tek kaynağının buradan kazandığı para olduğunu anlatıyor.

Bir dönem tütün tarlaları olarak kullanılan araziler şimdi ise çilek tarlaları olarak bir çok kişinin geçim kaynağı oluyor. Sason İlçe merkezi ve köylerinde başlayan çilek üretimi hem üreticiyi hem de tarlalarda çalışan aileleri sevindiriyor. Kadınlarsa, tütün kokusundansa çilek kokusundan memnun olduklarını aktarıyor. Kadınlara göre, çilek tarlalarında çalışmak zor olsa da geçim kaynakları haline geldi.