Enerji Bakanı Taner Yıldız, Amasya’da 30 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak tesisin açılışına katıldı. Yaklaşık 2,4 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip tesis aynı zamanda çöplerden çıkan metan gazının da çevreye salınımını önleyecek.

Törende konuşan Bakan Yıldız, çöpün Türkiye’yi kirletmeyle alakalı tehdit oluşturduğu bir ortamda bunu fırsata çeviren bir yapıyı kurguladıklarını söyledi.
Ev hanımlarının bu durumu daha iyi bildiğini ifade eden Yıldız, "Özellikle kişi başına ambalajların çok arttığı bir ortamda, ortalama 1,5 kilo günlük atık üretiyoruz. Evde 4 kişi yaşıyorsa ortalama 5 kilo civarında atık üretiyoruz. Burada 500 tona karşılık geliyor." dedi.

Enerji projelerinin özellikle çevreye rağmen değil, çevreyle beraber geliştirilmesinin temel politikaları olduğunu kaydeden Yıldız, şunları dile getirdi: "Ülke genelinde biz 30 milyon ton atık topluyoruz bütün belediyelerimizde. O yüzden bunun bir sistematik içerisinde mutlaka koordine edilmesi lazım. Amasya Belediyesi 30 tane ilimizde olduğu gibi kendi üzerine düşen görevi başarı ile tamamladı. Biz burada bir milyar liralık atığın yapılandırılmasından bahsediyoruz. Çöp bir tehdittir ama bunu burada fırsata dönüştürmüş oluyoruz. Atıktan elektrik üretimi yalnızca bir elektrik üretim işi değil. Biz, Allah'ın güzel ülkemize verdiği sudan, güneşten, rüzgardan, jeotermalden, biyokütle ve atıklardan enerji elde ediyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu tür kaygıların daha geriye bırakıldığı ve yerine bu tür güzel projelerin oluşturulduğu bu yapıdan bahsediyoruz. 50'den fazla ülkede 1,5 milyondan daha fazla istihdamın olduğu sektörden bahsediyoruz."

Dünyadaki birincil enerji arzının yüzde 10'unun çöp ve katı atıklardan kaynaklandığını vurgulayan Yıldız, "Çöpten çıkan metan gazı normalde küresel ısınmaya karbondioksitin tam 21 katı kadar daha olumsuz tesiri var.
Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar da atıklardan elektrik üreten tesisimiz yaklaşık 4 ile 5 civarındaydı. Şu anda bunların sayısını artırdık ve 100 megavatına yakını işletmede, 80 megavatlık da inşa halinde bir yapımız var.
Modernleşen dünyada mademki büyümeyi ve gelişmeyi tercih ettik, o zaman bu tür çöplerin de kontrolünü mutlaka yapmamız lazım. Buradaki model iyi bir model. Artık kamunun, belediyelerin ve bağlı kuruluşların bu manada bir yatırımın başına geçmelerinin çok doğru değil. Yatırımın denetlenmesi ve kontrol edilmesi doğru. O yüzden özel sektör ile geliştirilen bu modelin doğru olacağı kanaatindeyim. Ülkemizin bir köşesinde bin megavatlık bir doğal gaz santralini nasıl açıyorsak, buradaki bir megavatlık santrali de benzer heyecanla açıyoruz. Belki de bu yerli kaynak olduğu için daha çok heyecanlanıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Konuşmalarından ardından Bakan Yıldız, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve diğer katılımcılar ile birlikte tesisin açılışını yaptı.