Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Mayıs Cuma günü Adana’da yapacağı miting öncesi okul müdürleri adeta alarma geçirildi. İlçe milli eğitim müdürlükleri okul müdürleri ile ‘değerlendirme’ adı altında toplantılar yaparak öğretmen ve öğrencilerin mitinge götürülmesi konusunda talimat verirken, servis ihtiyacını ise valilik ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin karşılayacağı ifade edildi. İmam hatip lisesi ve ortaokulu müdürleriyle özel bir toplantı yapan milli eğitim yetkililerinin, mitinge katılmanın vefa ve sadakat göstergesi olacağı yönünde propaganda yaptıkları, bütün öğrencilerin mitinge taşınması için istekte bulundukları ileri sürüldü. Duruma tepki gösteren sendika temsilcileri ise her ne sebeple olursa olsun eğitimin siyasete alet edilemeyeceğini ifade etti.

Türk Eğitim Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolğun, Adana Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürü’nün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adana İstasyon Meydanı’nda yapacağı mitinge devlet memurları ve kamu çalışanlarının katılması konusunda istekte bulunduğunu iddia etti. Bunun 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin demokratik ve adil olmadığını gösteren en belirgin kanıtı olduğunu ifade eden Dolgun, eğitimcilerin iktidar partisinin ücretli köleleri olmadığını vurguladı. Dolğun, “Kamu çalışanları ve öğrencileri bu mitinglere çağırıp muhalefet partilerine ve muhalif bütün kesimlere hakaretler etmek hangi etik kurallarla ifade edilebilir? Böyle bir davet etik değildir. Kamu görevi süreklilik gerektirir. Cuma günü Adana’daki tüm okullarda eğitim var ve dersler devam etmektedir. Eğer derslere öğretmenler ve kamu görevlileri katılmayacaklarsa okullarda bulunan öğrencilerimizin halleri ne olacaktır? Okullarımızdaki kamu çalışanları, Cumhurbaşkanı programına gittiklerinde okullarda meydana gelebilecek kaza veya bir yaralanma olduğunda o öğrencinin vebalinin kime kalacağını bizler merak ediyoruz." dedi.

Aktif Eğitimciler Sendikası Adana Şube Başkanı Ömer Yılmaz da kendi üyelerinden de öğrencileri ile birlikte mitinge gidilmesi konusunda istekte bulunulduğunu dile getirdi. Hükümet yanlısı sendikanın da tüm üyelerine mesaj çekerek mitinge katılmalarını istediğini vurgulayan Yılmaz, “Öğretmenler okullarda dersi bırakıp giderlerse suç işlerler. Okulda eğitim öğretim faaliyetlerini aksatacak, öğrencilerin eğitimden mahrum bırakacak bir şeye imza atmamalarını umuyoruz. Uygun olan insanlar gidebilirler ama öğrencilerin götürülmesini doğru bulmuyoruz. Okullardan araç kaldırılacağı şeklinde duyumlar alıyoruz, inşallah olmaz. Milli Eğitim de bunu isteyemez.” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz de 29 Mayıs günü için sadece Milli Eğitim’in değil devletin tüm kurumlarındaki personelin seferber edilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Milli Eğitim’de ise özellikle tam gün eğitim yapan okullarda okul sorunları altında öğretmenler kurulu toplantısı konulup öğlenden sonra öğretmenlerin boşa düşürülmeye çalışıldığını anlatan Karagöz, “Okullarda sorunlarla ilgili toplantılar konuluyor ama cumhurbaşkanının mitingi gündem yapılıyor. Özellikle tam gün eğitim yapan okullarımızda öğlenden sonra için öğretmenler kurulu toplantısı konulup, öğlenden sonra öğretmenler boşa düşürülüp mitinge taşıma çalışması içerisine giriliyor. Bunları doğru bulmuyoruz.” diye konuştu.