Manisa Halk Eğitim Öğretim Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Davşan, son günlerde bazı kamu görevlilerinin, haksız itham ve iftiralarla derneğin mülkiyetindeki imam hatip okulu binalarına el koymaya çalışılmasına kanunlar çerçevesinde gereken cevabı vereceklerini bildirdi. Davşan, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik asılsız ithamlarla ilgili de hukuki yollara başvuracaklarını kaydetti.

Dernek Başkanı Davşan, son günlerde bazı kamu görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve siyasilerin, Manisa İmam Hatip Lisesi binaları ve dernek hakkında yaptığı, basına yansıyan açıklamalar hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Derneğin 1966 yılında kurulduğunu, üyelerinin tamamına yakınının 1993 ve daha önce kayıt yaptırdığını, 1993 yılından sonra derneğe üye olan kişi sayısının sadece dört olduğunu ve bu dört üyenin de 2012 yılından sonra boşalmalardan dolayı üye olduklarını bildirdi. Şu an mevcut bulunan imam hatip A ve B blok binalarının, derneğin gayretleri ve Manisalıların yardımları ile tamamlanarak Milli Eğitim’e tahsis edildiğini ve eğitim öğretim faaliyetine başladığını söyleyen Davşan, “1993 yılında meydana gelen depremde söz konusu A ve B bloklar hasar gördü. Binaların mevcut haliyle eğitime devam edilemeyeceği anlaşıldığından, derneğimiz tarafından hasarlı binaların güçlendirilmesi çalışmaları yapıldı. Bu doğrultuda, hasar gören binalar derneğimiz tarafından güçlendirildi ve tekrar eğitime sunuldu ancak 1997-1999 yıllarında imam hatip lisesindeki öğrenci sayısının hızla düşmesi sonucunda B blok tamamen boşaldı, iki yıl boş ve sahipsiz bırakıldı.” dedi.

Mehmet Davşan, Milli Eğitim İyl Müdürlüğü’nün kendilerine eğitim için bedelsiz tahsis edilen okul binasını iki yıl boş ve sahipsiz bırakarak derneği zor duruma düşürmesi sonucunda arayış içine giren o zamanki yönetimin, mevcut binanın kurtarılması ve korunması için bu süreçte ticari amaçlarla kullanılmasına yönelik teklifler olmasına rağmen tercihini dernek tüzüğüne uygun olarak kullandığını söyledi. Bu doğrultuda yönetim kurulunun 1999 yılında aldığı karar ile metruk ve kullanılamaz vaziyetteki B bloğun dernek amacına uygun eğitim öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere yap-işlet-devret modeli ile kiraya verilmesini kararlaştırdığını ifade etti. Yapılan ihale sonucunda talepli olan tek firmaya, söz konusu binanın 20 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiralandığını kaydetti. Söz konusu firma tarafından, 1999 yılında tamamen metruk haldeki binanın baştan sonra tadil edilerek yenilendiğini, bütün elektrik, su, kalorifer ve sıhhi tesisatının değiştirildiğini, pencere, kapı, yer döşemeleri ve çatısının tamamen yenilendiğini, dış ve iç cephenin sıvandığını ve binanın tekrar eğitim öğretime kazandırıldığını belirtti. Daha sonra ise ikinci bir tadilat ile binanın, özellikle deprem yönünden yeniden güçlendirildiğini kaydetti. Davşan, bir süre ilköğretim okulu olarak kullanılan söz konusu binanın halen kız öğrenci yurdu olarak kullanıldığını, derneğin talebi doğrultusunda kız imam hatip öğrencilerinin bir kısmının ücretsiz olarak yurtta barındırıldığını, bir kısmına da derneğin burs verdiğini ifade etti. Bütün bu yatırım ve tadilatlar kapsamında söz konusu bina sözleşme sonuna kadar ilgili şirket tarafından kullanılacak olup süre sonunda günün ihtiyacına göre derneğin nasıl kullanılacağı hususunun değerlendirileceğini bildirdi.

'28 ŞUBAT SÜRECİNDE DERNEĞE TEK BİR ÜYE KAYDI YAPILMADI'

Dernek Başkanı Davşan, hal böyleyken son günlerde basına yansıyan bir kısım asılsız, maksatlı ve algı oluşturmaya yönelik beyan ve haberlerin, hiçbir şekilde gerçeklerle bağdaşmadığını kaydetti. Derneğin, iddia edildiği gibi hiçbir kişi ve grup tarafından ele geçirilmemiş olup kuruluştaki amaçları doğrultusunda eğitim öğretime hizmet amacıyla faaliyetlini sürdürdüğünü vurguladı. Üyelerinin tamamına yakınının 25 yıla yakın süredir gönüllü olarak faaliyete devam ettiğinin altını çizen Davşan, iddia edildiği gibi 28 Şubat sürecinde tek bir üye kaydı bile yapılmadığını belirtti.

'MİLLİ EĞİTİM'İN SAHİPSİZ BIRAKTIĞI BİNAYA SAHİP ÇIKTI'

Derneğin, Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından sahipsiz ve metruk bırakılan binaya zamanın şartlarında sahip çıktığını ve yine eğitime kazandırdığını belirten Mehmet Davşan, mevcut imam hatip okulu binasının ise açıldığı yıldan bugüne kadar Milli Eğitim tarafından bedelsiz kullanıldığını, bundan sonra da kullanılmaya devam edeceğini söyledi. Davşan, “En son 2006 yılında, Milli Eğitim tarafından yapılacak tadilatlar doğrultusunda 20 yıl süreyle okulun bilabedel faaliyetine devam etmesi yönünde anlaşma sağlandı. Bu tarihten sonra Milli Eğitim, tarafımıza tadilat veya yeni inşaat için herhangi bir müracaatta bulunmadı.” dedi.

Davşan, Türkiye’de imam hatip okullarının tamamına yakınının özel şahıs veya derneklerce inşa edilip Milli Eğitim’e tahsis edilmesine rağmen Manisa Milli Eğitim İl Müdürü Mustafa Altınsoy tarafından, mülkiyeti derneğe ait binanın kendilerine devrinin istenmesini hayret ve esefle karşıladıklarını söyledi. Davşan, “Derneğin amacı, imam hatip okullarının ilelebet yaşaması ve eğitim faaliyetlerini sürdürmesidir. Milli Eğitim istediği takdirde mevcut binada her türlü tadilat ve gerekirse yeni bir bina inşası yapabilir. Manisa ve ülkemizin imam hatip okullarının çoğunun mülkiyeti özel şahıs ve derneklerde olduğu halde Milli Eğitim Müdürü, neden ısrarla derneğimize ait binanın mülkiyetini talep ediyor? Bugün rüzgara göre yön değiştirenlerin, yarın tıpkı 1997-1999 sürecinde olduğu gibi imam hatip binalarını sahipsiz bırakıp yeniden harabeye çevirmeyeceklerinin garantisi mi vardır?” diye konuştu.

'ÖĞRENCİ BULMAK İÇİN KÖY KÖY DOLAŞIRKEN BUGÜN UCUZ KAHRAMANLIK PEŞİNDE KOŞANLAR NEREDEYDİ?'

Bugün derneğin mülkiyetinde olan binaları gasp etmeye çalışanların, şubat soğuklarında hiç ortada görünmemesinin son derece düşündürücü olduğunu belirten Davşan, “Dernek üyelerimiz, imam hatip okuluna talebe bulmak için köy köy dolaşırken bugün ucuz kahramanlık peşinde koşanlar neredeydiler? Bütün bu beyan ve iftiraların asıl sebebinin imam hatip okulu yapma ve yaşatma olmadığı, günlük siyasi kaygı ve çıkarlar adına bu açıklamaların yapıldığı tarafımızca malumdur. Zira maksat yeni imam hatip okulu yapmaksa ve binaya ihtiyaç varsa Borsa Anadolu Lisesi’nin yanındaki imam hatip arsası olarak tahsis edilen, projesi çizilen yerde, ödeneği de geldiği halde imam hatip okulu inşaatı Milli Eğitim tarafından üç yıldır neden yapılmıyor? Derneğimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da imam hatip okullarının ve öğrencilerinin eğitim öğretim ihtiyaçlarının giderilmesi için var gücüyle çalışacak. Haksız itham ve iftiralarla derneğin mülkiyetindeki binalara el koyulmaya çalışılmasına, yasalar çerçevesinde gereken cevabı vereceğiz. Kamuoyunu yanlış yönlendirmeye yönelik asılsız ithamlarla ilgili de hukuki yollara başvuracağız.” dedi.