İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın yakalanışının yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır'da yürüyüş ve miting düzenlendi. Mitingde konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, "Çok yakında bu halkın direnişiyle başkan Öcalan buradan bütün Kürdistan'a, Amed'e ve Türkiye'ye seslenecek." dedi. DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise "Başkanımızın Dağkapı ve Kürdistan meydanına gelmesi için mücadeleye devam edeceğiz, gerekirse 30 yıl daha özgürlük için savaşabiliriz." diye konuştu.

Yürüyüşte, yıllar sonra ilk kez polis Öcalan posterleri, PKK ve KCK bayraklarının taşınmasıyla ilgili herhangi bir uyarıda bulunmadı. Bazı noktalarda ise DBP'lilerin, gençlerin polise saldırmaması için çember oluşturması dikkat çekti.

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın, Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmesinin 16. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır'da önce yürüyüş sonra miting düzenledi. DBP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde bir araya gelen binlerce kişi, ellerindeki PKK, KCK bayrakları ve Öcalan'ın posterleriyle İstasyon Meydanı'na kadar yürüdü. Meydana gelen kalabalığa DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna hitap etti. Öcalan için dün Avrupa'nın bugün ise Kürdistan'ın bir araya geldiğini ifade eden Ayna, "Başkan Öcalan üzerinden Kürdistan halkına yapılan komployu lanetliyoruz. Dün bu posterleri taşımak yasaktı. Ama Kürt halkının direnişi bu yasağı aştı. Çok yakında bu halkın direnişiyle başkan Öcalan buradan bütün Kürdistan'a, Amed'e, Türkiye'ye seslenecek. Çocuklar, gençler ve kadınlar Öcalan'la irade oldu. Öcalan, özgürlüğün, çocukların, kadınların, gençlerin ve Kürdistan'ın özgürlüğüdür." diye konuştu.

TEKER: ÖNDERİN ÖZGÜR OLMADIĞI HİÇBİR ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEYECEĞİZ

Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Genel Başkanı Zübeyde Teker ise 'önder' olarak belirttiği Öcalan'ın, özgür olmadığı hiçbir çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi. Teker, "Önderimizi zindana koyarken PKK dağılacak zannettiler. 16 yıl boyunca asla önderimizden kopmadık, kopmayacağız. PKK halktır, öğrencidir, işçidir, alandaki binlerdir. Bugüne kadar ondan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İnsanlık ve sevgi hareketinin yoldaşıyız. Şehitlere, analara özgür önderlik ve özgür Kürdistan için söz verdik. Önderin özgür olmadığı hiçbir çözümü de kabul etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

IRMAK: ÖCALAN AMED MEYDANINA ÇIKMAYANA KADAR MÜCADELEYİ BİTİRMEYECEĞİZ

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve HDP Milletvekili Selma Irmak ise "Öcalan Amed meydanına çıkmayana kadar bu ateş sönmeyecek ve mücadeleyi bitirmeyeceğiz." dedi. Öcalan'a kurulan komplonun boşta kaldığını anlatan Irmak, "Bu komplo bir halkın mücadelesine dönüştürüldü. Kürt ve Kürdistan bu esareti artık kabul etmiyor. Süreç devam ediyor, çözüm için Öcalan özgür kalmalı. Öcalan için 10 milyon imza toplandı. Türkiye bu imzaları yok sayamaz. Müzakereler sıkıntıda, hükümet daha da ayak diretiyor. Sabrımızı taşırmayın, İmralı adasının suyu yükselir ve herkesi boğar. Yoksa 30 yıl daha özgürlük için savaşabiliriz, başkanımızın (Öcalan) Dağkapı ve Kürdistan meydanına gelmesi için mücadeleye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

DBP Diyarbakır Eş Başkanı Ali Şimşek ise bu birlik olduğu müddetçe İmralı şartlarının daha iyi olacağını ve 2015'in özgürlük yılı olacağını kaydetti.

YILLAR SONRA HERŞEY SERBEST

Bu arada, yürüyüşte PKK ve KCK bayrakları ile Öcalan'ın posterleri taşındı. Örgütün gençlik yapılanmasının bayrakları da üç kilometrelik yürüyüş boyunca çok sayıda kişi tarafından taşındı. Yürüyüş güzergahının bazı noktalarında önlem alan polisin, herhangi bir uyarıda bulunmaması dikkat çekti. Diyarbakır'da daha önce yapılan yürüyüşlerde KCK, PKK bayraklarının yasal olmadığı belirtilerek, polis uyarıda bulunuyordu. Polisin yasa dışı olduğunu belirttiği bayrak ve flamalar indirildikten sonra yürüyüşe izin veriliyordu. Yürüyüş sırasında Ofis semti, mitingden sonra ise Bağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü bölgesinde partililer, gençlerin polise saldırmaması için çember oluşturup önlem aldı.