Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel uçağı ile Bangladeş’ten Türkiye’ye getirdiği yaralı öğretmen Süleyman Alptekin, 19 yıl önce yaşadıklarını anlattı. Uçakta ve Türkiye’ye getirildikten sonra Demirel’in kendisiyle yakından ilgilendiğini belirten Alptekin, “Şahsi olarak bana büyük iyiliktir ama yurt dışındaki Türk okullarında görev yapan bu milletin masum evlatlarının gönlünde de büyük yer etmiştir. Biz gördüklerimizle Sayın Demirel’e hüsnü şehadette bulunuyoruz.” dedi.

Ankara’da 91 yaşında vefat eden eski Cumhurbaşkanı Demirel ile ilgili en dikkat çeken anılardan birisi bir öğretmene ait. O öğretmen, 1996 yılında Bangladeş’teki Türk okulunda görevli kendisiyle aynı adı taşıyan Süleyman Alptekin’di. Şu anda Fatih Okulları’nda öğretmen olan Alptekin, Demirel’in vefatının ardından yaşadığı üzüntüyü ve anılarını Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) anlattı.

Sovyetler’in dağılmasının ardından Kazakistan’a öğretmen olarak gittiğini belirten Alptekin, bir yıl sonra Bangladeş’e geçti. Orada da yeni açılan Türk okulunda öğretmenlik yapacaktı. Ancak talihsiz bir trafik kazasında sol bacağını kaybetti.

Yeni açılan okulda heyecanlı bir koşuşturma yaşanırken yaşanan kaza herkesi üzdü. Tam o sırada Bangladeş Büyükelçisi Kemal Özcan Davaz, okul yetkililerini arayarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Bangladeş’e geleceğini ve Türk okulunu da bu vesileyle açabileceğini iletti. Hemen hazırlıklar hızlandı ve okulun açılışı Demirel tarafından yapıldı. Herkes mutluydu ancak öğretmen Alptekin için bir o kadar da hüzün yaşanıyordu. Çünkü Türkiye’ye getirilip tedavi olmak zorunda olan Alptekin için hiçbir havayolu şirketi, riskli hasta olduğu için Alptekin’e bilet vermiyordu. Durum Büyükelçi kanalıyla Demirel’e iletildi. Demirel de ‘memnuniyet duyarım’ diyerek kabul gösterince Alptekin için Demirel'in özel uçağı hazırlandı.

'DEMİREL, 'DUVARI SÖKÜN, SEDYE İLE İÇERİ ALIN' DEDİ'

Bundan sonrasını Süleyman Alptekin şöyle anlattı: “Sayın Cumhurbaşkanı’nın uçağına beni bindirdiler, sedyeyi cam kenarındaki koltukları yatırarak monte etmişlerdi. Biraz sonra uçağa Demirel geldi ve bana ayrılan yerin dar olduğunu söyleyerek beni uçaktaki kendi odasına almalarını istedi. Görevliler sedye ile bunun mümkün olmadığını söyleyince Sayın Cumhurbaşkanı ‘o zaman duvarı sökün, içeriye alın. Sonra yeniden monte edersiniz’ dedi. Öyle de oldu. Demirel beni sadece uçağına almakla kalmadı, kendi yatağını ve odasını vererek 7-8 saatlik Türkiye yolculuğunu koltukta oturarak yaptı. Ben bu kadar fedakârlık karşısında minnet duygusuyla doluyum.”

Nazmiye ve Süleyman Demirel’in uçakta da yakın ilgisiyle karşılaştığını belirten Alptekin, doktoru Osman Müftüoğlu’nun uçakta sürekli kontrollerini yaptığını, Demirel’in de kendisine, "Hiç üzülme! bütün masraflarını karşılatacağım, sana da bir protez taktıracağım." dediğini aktardı.

Demirel’in özel uçağındaki yolculuğun sonrasını ve tedavi sürecini anlatan Alptekin, Cumhurbaşkanı’nın kendisine ilgisini ve desteğini şu sözlerle anlattı: “Türkiye’de 55 gün kadar bir tedavi gördüm ve sonrasında Sayın Demirel’i telefonla aradım. Özel kalemdeki yetkililer kendilerine benimle ilgili talimat verildiğini ve bütün tedavi masraflarımın Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanacağını söyledi. Bana sadece tedavi olacağım ülkeyi seçmem gerektiği söylendi. Bu kadar çabuk bir cevap beklemiyordum. Ben bunun üzerine Almanya’ya gittim. Tedavi sürecim de (protez) başarı ile tamamlanmış oldu. Bacağıma protez takıldıktan sonra ben Sayın Cumhurbaşkanı’na bir teşekkür ziyaretinde bulundum. Beni uzaktan hemen tanıdı ve o güçlü hafızası ile uçak yolculuğundaki benim ateş derecemden odasını kullandırmasına kadar bütün ayrıntıları anlattı."

Alptekin, Demirel’in vefat haberini büyük bir üzüntü ile öğrendiğini belirterek kendisine bol bol dua ettiğini söyledi. Yapılan hiçbir yardımın karşılıksız kalmayacağını ifade eden Alptekin, “Mahşer meydanında zerre kadar yapılan hayır karşılıksız kalmayacaktır. Umarım ki bana şahsi olarak yaptığı iyilik ve Bangladeş’teki okula yaptığı yardımlar nedeniyle Allah onu cennetine dâhil eder.” şeklinde konuştu.

'YURT DIŞINDAKİ TÜRK OKULLARINDA GÖREV YAPANLARIN GÖNLÜNDE TAHT KURMUŞTUR'

28 Şubat sürecine değinen Alptekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O zamanlarda da Türk okulları ve çalışanlarını hoş karşılamayan kudretli insanlar vardı. Sayın Cumhurbaşkanı belki o yönden gelebilecek eleştirileri de göğüsleyerek bunları yaptı. Şahsi olarak bana büyük iyiliktir ama yurt dışındaki Türk okullarında görev yapan bu milletin masum evlatlarının gönlünde de büyük yer etmiştir. Hangi arkadaşla karşılaşsam beni gördüklerinde Sayın Demirel’i hatırlayıp iyi dileklerini ve güvenlerini dile getirdi. Gurbette kahramanca hizmet eden insanları memnun etmenin de sevabını Allah Sayın Cumhurbaşkanımıza lütfedecektir.”

Alptekin ayrıca, Demirel’in girişimlerinin o dönem Bangladeş’te çok küçük bir binada açılan Türk okulunun bugünkü geniş komplekse taşınmasında etkili olduğunu kaydederek, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, biz gördüklerimizle Sayın Demirel’e hüsnü şehadette bulunuyoruz.” dedi.