HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kutuplaşma ve kamplaşma istemediklerini söyledi. Demirtaş, “Bizim Berkin Elvan’ın intikamını alma gibi bir yaklaşımımızın olmaması lazım. Ama Berkin Elvan gibi evlatlarımızın böyle açık, aleni bir şekilde katliamını durdurmak için de bu ülkede artık hukuku, kurumsallaşmış bir demokrasiyi ve kucaklaşmayı hakim kılmamız lazım. Bizim arkasına sığınacağımız kavram intikam değil, hukuk çerçevesinde hesap sormak olmalıdır.” dedi.

Gezi Parkı olayları sırasında başından yaralanarak hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan anılıyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Okmeydanı Cemevi’ne gelerek aileyle görüştü. Anne Gülsüm Elvan’a sarılan Demirtaş, kısa bir süre sohbet etti. Demirtaş, ölüm yıl dönümünde partisi ve arkadaşları adına başsağlığı dileklerini iletti.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, “Berkin’in şahsında bu ülkede katledilen bütün çocukları, bütün evlatlarımızı bir kez daha minnetle, hasretle anıyorum. Türkiye’de hükümetin topluma dönük baskı politikalarının, sokakta uygulanan şiddet politikalarının, devlet adına kullanılan zorun, gücün, şiddetin vardığı noktayı göstermesi itibariyle Berkin evladımız bir sembole dönüştü. Yine Berkin Elvan şahsında AKP hükümetinin özellikle halkın acıları üzerinden nasıl bir siyasi oyun oynadığı, siyasi rant hesabı yaptığı mevzusu açısından da Berkin Elvan katliamı, cinayeti son derece sembol ve önemlidir.” diye konuştu.

‘YASA GELİRSE (İÇ GÜVENLİK YASASI) ALLAH KORUSUN KATLEDİLEN İNSAN SAYISI BİNLERİ BULACAK’

Geçen 12 yıllık AK Parti iktidarı döneminde yüzlerce çocuğun öldürüldüğünü söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Bunların bir tanesiyle alakalı olarak bu ülkenin başbakanı ya da cumhurbaşkanı üzüntü ifade eden tek bir cümle kurmadı, kuramadı. Tek birinin ailesinin acısını paylaştığını ifade edemedi. Yüzlerce genç, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle maalesef güvenlik güçleri tarafından öldürülürken arkasından hükümet sadece bahane üretmekle veya bu tür ölümleri meşru göstermekle uğraştı. Şimdi sokakta bu kadar güvenlik gücü şiddeti halihazırda uygulanırken, soruşturulmamış yüzlerce faili belli cinayet ortada dururken hükümet bununla yetinmiyor. Bunu kendisi açısından yeterli bir güvence görmüyor. O nedenle yeni bir güvenlik yasa paketini parlamentodan geçirmeye çalışıyor. Ve bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı hiç sıkılmadan halka yalan beyan ve ifadelerle ‘bu yasaya ihtiyacımız var, halkı korumak için bunları yapmak zorundayız’ diyor. Bu yasa yokken yüzlerce kişiyi sokakta katlettiniz. Şimdi bu yasa da üstüne gelirse Allah korusun herhalde katledilen insan sayısı binleri bulacak. Berkin Elvan mevzusu da bu vahşet uygulamaların en sembol isimlerinden biri oldu maalesef.”

Yeni bir kutuplaşma, kamplaşma içinde olmadıklarını ifade eden Demirtaş, “Bizim Berkin Elvan’ın intikamını alma gibi bir yaklaşımımızın olmaması lazım. Ama Berkin Elvan gibi evlatlarımızın böyle açık, aleni bir şekilde katliamını durdurmak için de bu ülkede artık hukuku, kurumsallaşmış bir demokrasiyi ve kucaklaşmayı hakim kılmamız lazım. Bizim arkasına sığınacağımız kavram intikam değil, hukuk çerçevesinde hesap sormak olmalıdır. Ama bu hesabı da Türkiye’nin ilericileri, demokratları sorabilir ancak. Mevcut iktidarın bütün bu hesabı sorma konusunda bırakın tek bir adım atmayı tam tersine hesap sorulmasını engelleme yününde bir tutum sergilemeye devam edeceğine dair kanaatlerimiz güçlüdür. Bu ülkede katledilen bütün çocukları Türk, Kürt, Alevi, Sünni, kimliği, mezhebi ne olursa olsun bütün evlatlarımızı kendi ortak acımız olarak görüp onların bize bıraktığı miras etrafında bir kardeşleşme ve barış duygusu geliştirebilirsek asıl Berkin ve kardeşlerinin hesabını sormak ancak bu şekilde mümkün olur.

‘İÇ GÜVENLİK PAKETİ PANSUMANLA DÜZELMEZ, TÜMDEN GERİ ÇEKİLMELİ’

Demirtaş, bir gazetecinin, “Dolmabahçe’de yapılan görüşmenin ardından iç güvenlik yasa tasarısında bazı değişiklilerin olacağı mesajları verilmişti. Bu konuda bir gelişme var mı?” şeklindeki sorusuna, “Bir gelişme yok. Biz, paket tümden geri çekilmediği müddetçe orada bir değişiklik oldu falan demeyeceğiz. Paket geri çekilecek, komisyona gelecek. Komisyonda 4 grup oturup birlikte tartışırlar. Paketin pansumanla düzelecek bir tarafı yok. Paket deveye benziyor. Neresini düzelteceğiz bu paketin. O yüzden komisyona geri çekilip orada tartışılması lazım.” şeklinde cevap verdi.

‘HİÇ KİMSEYE ADAYLIK TEKLİFİ GÖTÜRMEDİK’

Demirtaş, İmralı için oluşturulması düşünülen izleme heyetiyle ilgili de bir gelişme olmadığını söyledi. Kadir İnanır’ın adaylığı konusunda da soruları cevaplayan Demirtaş, “Özel olarak kişilere teklif götürmedik. Bizim kafamızda kamuoyunun genel vicdanını temsil edebilecek aydınların, yazarların, gazetecilerin, akademisyenlerin zaten hazır bir listesi var ama kişilere gelin şu görevi yapın diye bir teklif götürmüş değiliz. Hiç kimseye.” dedi.