Halkın Demokrasi Partisi (HDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümet ile Cumhurbaşkanı arasındaki tartışmanın, 'gerçekçi mi yoksa başka bir şey mi' olduğunu zamanla anlayacaklarını söyledi. Demirtaş, "Özellikle sayın başbakanın tavrı nedir merak ediyoruz." diye konuştu.

Demirtaş, partililer tarafından düzenlenen bir program öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Demirtaş, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında son günlerde yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Tartışmayı izlediklerini dile getiren Demirtaş, "Bakalım ne çıkacak biz de izliyoruz. Özellikle sayın başbakanın tavrı nedir merak ediyoruz. Hükümet olarak kendisi bütün bu tartışmaların neresinde onu da görmek istiyoruz. Elbette ki biz Cumhurbaşkanı ve Hükümet arasındaki ayrıksı duruş tam olarak gerçekçi bir ayrıksı duruş mu yoksa başka bir şey mi tüm bunları anladıktan sonra belki daha sağlıklı değerlendirmeler yapabiliriz." dedi.

Diyarbakır'a Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ile ilgili soruya Demirtaş, "Bu çağrının çok olumlu ve önemli olduğunu ifade etmek gerekir ve sahip çıkmak gerekir. Türkiye'de yaşayan herkesin her yurttaşın en acil ihtiyacı barıştır ve kalıcı barışa gitmenin de demokratikleşme ile doğrudan bağlantıları var. Bizler de parlamento olarak üzerimize düşeni yapabilirsek, siyasi partiler olarak yapılan bu silahsızlanma çağrısına karşı denk düşecek bir demokrasi hamlesi ile cevap verebilirsek bu Türkiye'nin yararına olacaktır. Türkiye'nin toplumsal barışı hem de özgürlükler açısından umut verecek bir sürece girmiş olacağız. Ben dün yapılan çağrının umudu büyüttüğünü düşünüyorum" şeklinde konuştu

'CUMHURBAŞKANI'NDAN DAHA BÜYÜK SORUN YOKTUR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Balıkesir'de yaptığı konuşmada, Kürt sorunu yoktur açıklamasına da tepki gösteren Demirtaş, "Biz insana bu kadar değer verirken, bu toprakların kadim halkların gördüğü zulme bakın. Bir saatliğine bile buraya uğramış olanın hakkı hukuku var iken, binlerce yıldır burada yaşayanlara halen 'ne sorunu ya ' diyorlar. Senden daha büyük sorun yok işte. Senin zihniyetin sorun. Asıl sorun bu zihniyet işte. Bu yeni ortaya çıkmış bir şey değil. ilk defa bir devlet yöneticisi bunu bize söylemiyor. Hep bunu söylediler zaten." ifadelerini kullandı.