HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barajı aşamamaları durumunda da çatışmaların yeniden başlamayacağını söyledi. HDP olarak barışın güvencesi olduklarını savunan Demirtaş, “HDP, Meclis’e girse de girmese de barışı savunacak. Her halükarda çatışmasızlığı, mevcut durumu biz devam ettirebileceğimizi, siyaseten bu baskıyı oluşturabileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Selahattin Demirtaş, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilere seslendi. Konuşma yapacağı salon dar gelince öğrencilerin birçoğu dışarıda kaldı. Demirtaş, istek üzerine öğrencileri konuşma yaptığı sahneye davet etti. Seçim çalışmalarından bahseden Demirtaş, “Elimizdeki en büyük güç gönüllü öz güç dediğimiz gençlik ve kadın çalışanlarıdır. Üniversite öğrencileri de bu açıdan çok kıymetli bir iş yapıyorlar. Bütün bu HDP seçim kampanyasının yüzde 90’ı gönüllü çalışmalardan oluşuyor. Sloganlardan reklam filmlerine, sosyal medyadan stantlara kadar seçim bürolarına kadar. Tamamıyla gönüllülük üzerine bir çalışma yürütülüyor. İşte bu da egemenlerin kontrol edemediği bir güce dönüşüyor. Manşetlerle yönlendiremedikleri bir güce dönüşüyor. Çizgimizin en büyük garantisi de budur. İnsanlar sosyal medyada savunsun diye kimseye para özemiyoruz. Hiçbir gazeteye övsün diye para vermiyoruz. Zaten paramız yok.” diye konuştu.

‘TOPLUMDA UMUT YARATMAYI BAŞARDIK’

“HDP barajı aşarsa çok sayıda egemenin canı yanmış olacak.” diyen Demirtaş, şöyle devam etti: “O nedenle bu kadar bize saldırıyorlar. O nedenle bu kadar pervasızca büyük yalan ve iftira kampanyaları yürütüyorlar. Geldiğimiz noktada 30 gün var. Kampanyada kötü bir noktada değiliz. Barajı aşabileceğimize yürekten inanıyorum. Anketler farklı farklı sonuçlar gösteriyor olabilir. Sahada edindiğimiz izlenim şudur. Barajı aşmanın yaratacağı etkiden çok daha büyük bir etkiyi zaten yaratmış durumdayız. Kazanmamız gereken şey, toplumda yeniden umut yaratmaktı. Asıl zafer buydu ve biz bunu başardık.”

Öğrencilerden gelen sorular çok olunca seçmek zorunda kalan Demirtaş, “HDP Meclis’e giremezse tekrar silahlı çatışma başlar mı?” şeklindeki soruya, şöyle cevap verdi: “Hayır arkadaşlar. Öyle bir ilişki kurmak çok doğru değil. HDP Meclis’e girse de girmese de barışı savunacak. Her halükarda çatışmasızlığı, mevcut durumu biz devam ettirebileceğimizi, siyaseten bu baskıyı oluşturabileceğimizi düşünüyorum. HDP’nin varlığı zaten barışın temel güvencesi. Olumsuz anlamda değil, negatif barış dediğimiz çatışmasızlık hali vardır. Bunu pozitif barışa çevirmek yani, bütün çatışma potansiyellerini ortadan kaldırmak pozitif barıştır. Onun için uğraşacağız. Çatışmasızlık devam etsin diye bütün siyasi gücümüzü kullanacağız. Başaracağımıza da inanıyorum.”

Program sonrasında Demirtaş’a bir kitap hediye edildi.