Mersin merkez Akdeniz Belediyesi ve çevre dostu sivil toplum örgütleri, deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan Kazanlı sahilinde temizlik kampanyası düzenledi.
Temizlik kampanyasına, Akdeniz Üçüncü Göz Derneğinin Avrupa Birliği (AB) projesi ile çeşitli ülkelerden gelen gönüllü öğrenciler de katıldı.

Deniz kaplumbağalarının Akdeniz İlçesi sınırlarındaki üreme alanı olan Kazanlı sahili, Akdeniz Belediyesi ve çevre dostu sivil toplum örgütlerinin katılımıyla atıklardan temizlendi. Çalışmaya Akdeniz Belediyesi adına Eş Başkanı Yüksel Mutlu'da katıldı. Ayrıca Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Mersin Temsilciliği, Mersin Çevre Dostları Derneği ve Akdeniz Üçüncü Göz Derneği de temizlik kampanyasına kitleleriyle birlikte katılarak destek verdi. Temizlik çalışmalarında, Akdeniz Üçüncü Göz Derneği aracılığı ile AB Projeleri kapsamında İspanya, Norveç, İtalya, Macaristan, Ukrayna ve Litvanya’dan gelen gönüllü gençler de yer aldı.

Temizlik kampanyasına katılan tüm gönüllülere, Akdeniz Belediyesi tarafından şapka, maske ve eldiven dağıtıldı. Sahilde kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlar, çalışmalar sırasında zarar görmemesi için Avrupa’dan gelen gönüllü öğrenciler tarafından şerit çekilerek koruma altına alındı. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu temizlik kampanyasının sembolik bir çalışma olduğunu belirtti. Bu tür etkinlikleri bir çevre bilinci oluşturup farkındalık sağlamak için yaptıklarını ifade eden Mutlu
"Kuşkusuz bunlar yeterli değildir, çeşitli eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla ekolojik bir duyarlılık yakalanmalıdır.” şeklinde konuştu. Deniziyle, kumsalıyla, üremek için bu alana gelen deniz kaplumbağalarıyla birlikte çok güzel bir bölgede olduklarını vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti: "Ne yazık ki insan eliyle yaşanan bir kirlilikle de karşı karşıyayız. Kazanlı halkının buraya sahip çıkması gerekiyor. Öte yandan Akdeniz Belediyesi olarak, çevre duyarlılığının temin edilmesi için tüm sivil toplum örgütleriyle işbirliğini geliştirmeye hazırız. Biz insanın doğayla barıştığı ve bütünleştiği, ona hükmetmek yerine onunla eşit ilişki kurduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz.”

2010 yılından itibaren Avrupa Birliği Projeleriyle birlikte deniz kaplumbağalarını koruma ve sahil temizliği çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Akdeniz Üçüncü Göz Derneği Başkanı Seyhan Akdoğan, çeşitli ülkelerden gelen gönüllü gençlerin de katılımları ile 12 ay boyunca bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kazanlı sahilindeki kirliliğin sadece bölgeden kaynaklanmadığını hatırlatan Akdoğan, “Yakın derelere bırakılan atıkların yanı sıra gemilerin açık denize döktüğü çöpleri de akıntıyla Kazanlı sahiline doğru geliyor. Bu nedenle bu sahillerde adeta sonsuz bir kirlilik vuku buluyor. Bu üreme döneminde de kaplumbağaları köpekler başta olmak üzere yırtıcı hayvanlardan koruyoruz." diye konuştu.