Diyarbakır'da 5 Haziran’da HDP mitingi sırasında gerçekleşen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği, 414 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıyı düzenleyen Orhan Gönder'in ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ kapsamında arandığı ortaya çıktı. Gönder, olaydan 2 gün önce de Diyarbakır'da bir otelde yakalanmış, 'yoklama kaçağı' olması sebebiyle tutanak tutulup serbest bırakılmıştı.

Radikal'in haberine göre, Orhan Gönder hakkında 2014 yılında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ kapsamında soruşturma açıldığı ve Gönder’in arandığı ortaya çıktı. Gönder olaydan sonra Gaziantep’te yakalandı. Adıyaman’da 13 Ekim 2014 tarihinde 4 arkadaşıyla beraber Suriye'ye giden Gönder hakkında ailesi oğullarının geri getirilmesi için Adıyaman Emniyet Müdürlüğü ile Adıyaman Valiliği’ne başvurdu. Ancak başvurulardan sonuç alınamadı. Çocuklarının Tel Abyad’da olduğunu öğrenen Gönder’in annesi Hatice Gönder ile babası Mustafa Gönder, oğullarını geri getirmek için birkaç kez Akçakale sınırına gittiyse de Tel Abyad’a geçemeyerek geri döndü.

'ADIYAMAN'DA IŞİD'LİLER VAR, YARDIM EDİN'

Habere göre, IŞİD’e katılımın yoğun olduğu Adıyaman’ın Turgut Reis mahallesinde oturan bir şahıs 6 Mayıs 2015 tarihinde Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne mail atarak Adıyaman’da IŞİD üyelerinin olduğu ve IŞİD’e katılımın devam ettiği yönünde ihbarda bulundu. Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder’in 2014 yılında IŞİD’e katılımdan sonra mahallede tedirgin oldukları belirtilen mailde, “sayın büyüğüm ben size bir uyarıda bulunacağım. Bizim ilimizde bazı IŞİD’çiler var. Bizim mahalleden de Orhan Gönder diye bir komşumuzda savaşmaya gitmiş. Bunun anası Hatice ile Babası Mustafa Orhan’ın yanına Suriye’ye görmeye gitmiş. Bu işler bu kadar kolay mı oluyor? Biz mahallede tedirgin olduk. Hatta ben kendisine sordum, ‘Polis molis sana sormadı mı nereye gittiniz? Diye. Kendisi bana ‘kimse bir şey sormadı’ dedi. Çocuklarımızı kandırıyorlar. Bize yardım edin’’ ifadeleri yer aldı.

'TERÖR NİTELİKLİ KAYIP ŞAHIS' OLARAK ARANIYORDU

İhbar üzerine Adıyaman Emniyet Müdürlüğü 12 Mayıs 2015 tarihinde Gönder’in ailesine bir tebligat yolladı. Tebligatta Orhan Gönder’in 2014/8374 sayılı soruşturma kapsamında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak değerlendirilip arandığı, söz konusu olayla ilgili ailesinin bilgisine başvurulacağı belirtildi. Tebligatta Orhan Gönder için, “bahse konu ihbarda ismi geçen Orhan Gönder isimli şahsın Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/8374 sayılı soruşturma kapsamında ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ aranan şahıs olduğu değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilgi verilmiş, Cumhuriyet savcısı Recep Erdin tarafından aşağıdaki talimatlar alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

ANNE GÖNDER: BOMBALAMADAN İKİ GÜN ÖNCE YAKALANAN OĞLUM NEDEN SERBEST BIRAKILDI?

Tebligatta ayrıca Orhan Gönder’in annesi Hatice Gönder ile babası Mustafa Gönder’den konuyla ilgili bilgi alınacağı, olayla ilgili gelişmelerde aileye bilgi verileceği de yer aldı. Tebligat üzerine Orhan Gönder’in annesi ile babası Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne giderek tekrar ifade verdi. İfade sonrasında Orhan Gönder ile ilgili kendilerine bir bilgi verilmediğini söyleyen anne Hatice Gönder ise, ‘Biz Akçakale sınırına giderek 6 gün orada kaldık. Adıyaman’a geldiğimizde birisinin bizi şikayet ettiğini öğrendik. Emniyete gittik. Suriye’ye gidip oğlumuzla görüştüğümüz yönünde hakkımızda bir ihbar yapılmış. İfademde Akçakale’ye gittiğimde ilk iş olarak Akçakale Emniyet Müdürlüğü’ne başvurduğumu söyledim. En son ifademizde çocuğumuzun IŞİD’e gittiğini tekrar söyledik. Ancak oğlum bombalamadan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde yakalandı. Asker kaçağı olduğu için hakkında sadece askerlikle ilgili işlem yapıldı. Madem oğlum aranıyor neden bombalamadan iki gün önce serbest bırakıldı?" dedi.

NE OLMUŞTU?

5 Haziran günü HDP mitingine bombalı saldırı yapan Orhan Gönder saldırıdan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde kalmış, Gönder hakkında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından asker kaçağı olduğu gerekçesiyle tutanak tutulmuştu. Olayın basına yansıması üzerine Diyarbakır Valiliği konuyla ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Valilik Orhan Gönder’le ilgili UYAP ve MSB (ASAL) sorgulama yapıldığını, şahsın yasa dışı bir eylem hazırlığında olduğuna dair bir tespitin olmadığını belirtmişti.