Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Akit Gazetesi’nin bugün sürmanşetinden yayınladığı 'Gültan Kışanak bu soruyu yanıtla, 78 trilyon nerede' haberini yalanladı. Belediye'nin Genel Sekreteri Fethi Süvari, “Bir kuruş paranın kaybı söz konusu değildir. Sözü edilen para bütçe fazlasıdır ve kurumun banka hesabında tutulmaktadır.” dedi. Süvari, medyanın seçimler önce yalan ve çarpıtma haberlerinin maksatlı olduğunu ve hukuki yollara başvuracaklarını kaydetti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Süvari ile Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak basın toplantısı düzenleyerek Akit gazetesini yalanladı. Süvari, “Yani Akit gazetesinde AKP Diyarbakır Milletvekili adayı Oya Eronat’ın açıklamalarına istinaden yayınlanan haber tam bir cahillik ve bilgisizlik örneği olduğu gibi tamamen yalan, gerçekdışı, çarpıtmadan ibaret olan bu beyan ve habere ilişkin sırf halkımıza duyduğumuz sorumluluk gereği bu basın toplantısını düzenliyoruz.” dedi.

Belediyenin kanun gereği her mayıs ayında meclis çalışmasını yürüttüğünü ve bir önceki yılın kesin hesap cetvelini karara bağladığını belirten Süvari, “ Bu Mayıs ayında da 2014 yılı kesin hesap cetveli hesaba bağlanmıştır. Bu meclis toplantısında tüm partilerin meclis üyelerine kesin hesap cetveli dağıtılmıştır. Buna göre 2014 yılı bütçe geliri 390 milyon 296 bin 925 lira 20 kuruş, bütçe gideri ise 312 milyon 810 bin 764 lira 20 kuruştur. Arada kayıp olduğu iddia edilen 77 milyon 426 bin 160 lira 15 kuruş ise bütçe fazlasıdır ve kurumun banka hesabında tutulmaktadır.” diye konuştu.

2013 yılı kesin hesap cetveli incelendiğinde gelirlerinin 206 milyon, giderimizin 226 milyon olduğu görüleceğini anlatan Süvari, şu bilgileri verdi: “2014 yılına 20 milyon lira borçla giren Belediye'miz, 2014 kesin hesap cetvelinde ortaya çıkan, artı olarak görülen 77 milyon 426 bin 160,15 liranın 20 milyonu 2013 yılından devreden borcun ödemesinde kullanmıştır. Yaklaşık 23 milyonu 10 adet iş makinesi ve 48 adet doğalgazla çalışan otobüsün alımı için Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) hesabına avans olarak yatırılmıştır. Bu para DMO'ya avans olarak gönderildiği için kesin hesap gider cetvelinde gözükmemektedir. Geriye kalan para ise belediyemizin mevduat ve fon hesabına alınmış ve 2015 yılından şu ana kadar ihalesi yapılan 77 milyon 623 bin 983 liralık yatırımların finansmanında kullanılmaktadır."

SAYIŞTAY VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ DENETİMLERİ SÜREKLİ YAPILIYOR

Belediyeye ait 1 kuruş paranın bile kaybının söz konusu olmadığını anlatan Süvari sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki Büyükşehir Belediye'mizin bütçesi ve harcamaları, Belediye mevzuatına uygun bir şekilde planlanmakta ve yapılmaktadır. Kurum içi denetimler ve merkezin vesayet yetkisi gereği Sayıştay, İçişleri Bakanlığı denetimleri sürekli yapılmaktadır. Bu iddiayı ileri süren şahıs ve onun partisi de çok iyi biliyor ki; bu şaibeli, akçeli, uygunsuz işler sadece kendi temsil ettikleri anlayışta vardır"

AKİT GAZETESİNİN ÇÖP HABERİ DE YALAN ÇIKTI, TEKZİP YAYINLAYACAK

AKP'li belediyelerin bütçesi iktidarın tüm olanaklarını kullanmalarına rağmen açık verdiğini dile getiren Süvari, şu ifadeleri kullandı: “Bizim bütçemiz borçlarımızı ödememize, yatırımlar yapmamıza rağmen, planlı, verimli ve tasarruflu bir bütçe politikası nedeniyle eksiye düşmemektedir. Kendilerinin de bunu çok iyi bilmelerine rağmen, seçim öncesi şaibe ve zihinlerde bulanıklık yaratmaya yönelik bu tür yalan beyanlarla yapılmak istenen aslında son derece açıktır. Zihinleri bulandırmak, şaibe yaratmaktır. Oya Eronat'a da bir çift sözüm olacak. Bugüne kadar seçime yönelik yapılan algı operasyonlarına ve çıkan haberlere karşı yerel yöneticiler olduğumuz için hep sustuk, ancak belediyemizi itham altına alan bu cahilce beyanlara karşı susmayacağız."

Süvari, yalan haberleri karşı hukuki yollara başvuracaklarını belirterek, aynı gazetenin daha önce yine belediye hakkında yazdığı çöplerle ilgili haberin gerçek dışı olduğunu söyledi. Süvari, “O habere ilişkin mahkeme 2 gün önce karar verdi ve yalan olduğu kesinleşti. Gazete tekzip yayınlayacak.” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak ise 28 farklı yatırım projesi ve bunların sözleşme bedellerine dair bilgileri paylaştı.