Diyarbakır’da, Alevi örgütleri ve Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Eğitim-Sen üyesi öğretmenler okulları boykot etti.

Okula gitmeyen öğretmenler ve öğrenciler bayrak ve pankartlarıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Eğitim- Sen binasının önünde toplandı. Burada halay çeken kalabalık grup, şehitlik semtinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüdü. Burada açıklamada bulunuldu. Basın açıklamasına HDP Milletvekili Nursel Aydoğan ve DBP yöneticileri de katıldı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Kürtlerin kendi siyasal talepleri çerçevesinde öne çıkardığı bu olgunun bugün Türkiye’de bütün halkların, bütün inançların ortak gelecek talepleri haline geldiğini söyledi. Bugün yapılan bu eylemin Türkiye çapında hayat bulmasının önemli olduğunu dile getiren Özgen, taleplerinin hayat bulana kadar muhalif olan herkesle beraber mevcut taleplerin sürdürülmesinde ısrarcı olacaklarını anlattı. Özgen, şunları söyledi: "Sevgili mücadele arkadaşım, öncelikle KESK adına sizleri saygıyla anıyorum. Sendikalar hak ve özgürlükler mücadelesine başladığımız günden beri ana dilde eğitim talebimiz temel ilkelerimizden biri olduğunu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum. Anadolu, Mezopotamya, Ortadoğu çok dilli bir kimlik yapısı var. Biliyoruz ki Anadolu ve Mezopotamya’da geliştirilen politikalar tekçi ve faşizan tutumların öne çıkması, tekleştirilmesi, dinsel ve etniksel anlamda birçok halkları birbirine düşmanlaştırılmış. Birileri egemen ideoloji çerçevesinde iktidarlarını pekiştirmiştir. Aynı şey Türkiye Cumhuriyeti tarihinde inkârcı ve asimilasyoncu politikalar olgusu üzerinden geliştirilerek tek dil, tek devlet, tek inanç ve tek mezhep anlayışı bu ülkenin halklarına zorla dayanılmıştır. Artık halklar bu tekçi politikaları dünden bugüne AKK iktidarlarının şahsında yerle bir etmek suretiyle hem kendi varlıklarını hem de bir arada yaşam olgularını ortaya koyacak yeni umutlar yeşertmişlerdir. Burada da özellikle Rojava devrimi, Kobani ve Şengal direnişi bunu somut olarak dünya halklarına yeniş bir milat taşı olarak ortaya çıkarmış."