Tokat il merkezi Soğukpınar Mahallesi'nde yaşayan bir vatandaşı telefonla dolandırıcılık yöntemi ile kandıran dolandırıcılar, asayiş ekiplerinin çalışması ile mağdurdan aldıkları paralarla birlikte yakalandı.

Olay telefon ile konuşmanın akabinde dolandırıcının, mağdurun evine giderek mağdura ait altın, para ve ziynet eşyası bulunan siyah poşeti alarak kayıplara karışması ile ortaya çıktı. Mağdurun şikayeti üzerine, asayiş ekipleri il genelinde çalışmalara başladı. İl giriş ve çıkışlarının kontrol altına alındığı ve eşgallerinin belli olduğu zanlılar için çalışmalar başlatıldı. Yapılan takip ve çalışmalar neticesinde İl merkezi Sivas yolu üzerinde durdurulan ticari araç içerisinde eşgale uyan şahıs ile beraber 1 kişi ve 1 çocuk araçta bulunan ve dolandırıcılıktan elde ettikleri tahmin edilen değerli eşyalar ile birlikte ele geçirildi. Araçta, 2.000 (iki bin) dolar, 4.000 (dört bin) TL para, 2 adet büyük burma bilezik, 30 adet küçük altın, 2 adet Reşat altın, 2’li halde Tokat bileziği, 1 adet gelinlik altın setinin içerisinde olduğu siyah poşet zanlılar ile beraber ele geçirildi. Ele geçirilen ziynet eşyaları ve paralar mağdur kişiye eksiksiz olarak teslim edildi, Gözaltına alınan zanlılar ise, yaşı küçük şüpheli Çocuk Şube Müdürlüğü'ne, yaşı büyük olan şüpheliler ise Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından adli makamlara sevk edildi.

Konu hakkında Tokat Emniyet müdürlüğü yazılı olarak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada vatandaşların bu ve benzeri konularda duyarlı olmaları istenirken, vatandaşları bazı konularda uyardı. "Vatandaşların en çok dolandırıldığı yöntemler, 'Hesaplarınız terör örgütleri tarafından kullanılmış veya hesaplarınıza terör örgütleri tarafından para aktarılmış, Adınıza suç örgütleri tarafından çok sayıda telefon hattı çıkartılmış, Telefon hatlarınız veya Kredi kartlarınız kopyalanmış, Eşiniz Kuyumcu Soygununa karışmış, Sizin bilginiz olmadan bankalardaki hesaplarınızdan para çekilmiş, Bu şahısları yakalamak için vereceğimiz hesap numaralarına para yatırmanız gerekiyor, bu parayı size daha sonra iade edeceğiz' şeklinde olduğunu açıklayan Tokat Emniyeti, bu şekilde telefon ile aranılan vatandaşlarımıza üzerinde korku ve panik oluşturarak psikolojik baskı kurup dolandırıcılık olayları gerçekleştirildiğini açıkladı.

Açıklamanın devamında, "Devletin hiçbir birimi ve görevlisinin vatandaştan kontör, para veya ziynet eşyası vb. talep etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu tür taleplerin ciddiye alınmadan ve endişe edilmeden ret edilmesi en doğru yoldur. Bu ve benzeri yöntemlerle insanları kandırarak kontör yükleme, verilen hesap numaralarına para havale edilmesi veya tarif edilen bir yere para, ziynet eşyası vb. bırakılması gibi taleplere kesinlikle itibar edilmemelidir." denildi.