Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, karbon salınımını azaltmak için Brüksel'de Başkanlar Sözleşmesi'ne imza attı. Başkanlar Sözleşmesi, imzacı olan yerel yönetimlerin 2030 yılına kadar bölgelerindeki karbondioksit salınımını yüzde 40 oranında azaltmasını öngörüyor.

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Konseyi’nin öncülüğünü ettiği Covenant of Mayors (Başkanlar Sözleşmesi) AB Parlamentosu’nda imzalandı. Geçtiğimiz yıl AB ülkeleri dışında tek kent olarak, İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ne (Mayors Adapt) imza atan Nilüfer Belediyesi, bu yıl Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayarak dünyanın geleceği için güç birliği oluşturan 56 ülkeden 6500 yerel yönetim arasında yer aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katıldığı tören, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirildi.

Başkanlar Sözleşmesi; imzacı olan yerel yönetimlerin 2030 yılına kadar idari bölgelerindeki karbondioksit salınımının yüzde 40 azaltılmasını, Başkanlar Sözleşmesi ve Başkanlar Uyum Programı girişimlerinin bütünleştirilmesi ve uygulamaya konulmasını, AB sınırlarını aşıp küresel bir girişime dönüşmeyi ve dünya çapında yerel yönetimlerin katılımını hedefliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırlayan Nilüfer Belediyesi, bu çerçevede Enerji Yönetim Kurulu’nu oluşturarak, Enerji Bürosu’nu kurmuştu. Yaklaşık dört yıl önce Eurocities’e, Temmuz 2014’te de Energycities’e üye olan Nilüfer Belediyesi, 2014 yılında, Brüksel’de gerçekleştirilen Mayors Adapt protokolüyle, 2020 yılına kadar karbondioksit oranını yüzde 20 azaltmak konusundaki hedefini ortaya koydu. 15 Ekim’de imzalanan Başkanlar Sözleşmesi’yle çıtayı bir adım daha yükseltmiş oldu.