Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Micro B3 isimli Avrupa Projesi kapsamında organize edilen Deniz Örnekleme Gününe (Ocean Sampling Day; OSD) katıldı. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Yard. Doç. Dr. Kemal Can Bizsel’in yürütücülüğündeki araştırma ekibi, 22 Haziran 2015 günü tüm dünyadaki 191 farklı noktadaki diğer araştırma ekipleriyle eş zamanlı olarak belirlenen parametrelerle ilgili örnekleme ve ölçüm çalışmalarını gerçekleştirdi. Yapılan örnekleme ve ölçümler, deniz suyunun fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bu koşullarda mevcut olan bakteriyel DNA’ların belirlenmesi için yapıldı.

Deniz Örnekleme Günü’nün bir özelliği de, araştırmacıların yanında organizasyona bir günlük de olsa bilim adamları ile birlikte çalışmak isteyen vatandaşlarında katılımının olanak sağlamasıdır. Alınan örneklerin analizinin toplu olarak yapılabilmesinde, kampanya için belirlenen standart protokoller izlendi. Tüm veri küresel veri tabanlarına işlendi ve DNA analizlerinin tamamı ise, Almanya’nın Bremen kentinde bulunan Max Planck Institute for Marine Microbiology’de gerçekleştirileceği belirtildi.

Bu yıl OSD organizasyonu, myOSD adı altında bir sivil toplum hareketi ile genişletilmiş, dünyanın dört bir yanına kitler gönderildi. Türkiye’den Dokuz Eylül Üniversitesi araştırma ekibi dağıtıcı görevini üstlenirken tüm kıyılarımızda 12 farklı noktadan da örnek alınması sağlandı.