Türkiye'nın en büyük, dünyanın 3'üncü büyük sualtı mağarası Altınbeşik'te bot ve tekne turları başladı.

İşletme sorumluluğu Antalya'nın İbradı Belediyesi'ne sahip olan dünyanın 3'üncü büyük su altı mağarasını geçen yıl başta Almanlar olmak üzere 10 bin Avrupalı ve İskandinav turist, bot ve tekne ile ziyaret etti. Bu sene yerli turist hariç 20 bin yabancı turistin mağarayı ziyaret etmesi bekleniyor. Mağaranın tanıtımını Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), İbradı Belediyesi, mağara bilimcileri ve mağara her yıl 2 hafta araştırma yapan Çekli mağara bilimcileri yapıyor.

Mağara bilimcileri tarafından dünyanın 3'üncü büyük su altı mağarası kabul edilen Altıbeşik'in ilk defa 1966 yılında Antalya'nın Manavgat ilçesinde Oymapınar Barajı yapımı öncesi mağara bilimcisi Dr. Timuçin Aygan tarafından keşfedildiği ve 30 yılı aşkın süredir Çekli su altı ekibi ve mağara bilimcilerinin araştırma yaptığı belirtiliyor.

İbradı Belediyesi Altınbeşik Mağarası İşletme Sorumlusu Ali Büyükbaylan, yaptığı açıklamada, Altınbeşik'te mağara içinde bot ve teknelerle tur yaptırmada su seviyesinin en iyi durumda olduğunu bildirerek, şu ifadelere yer verdi: "Geçen yıl 10 bin Avrupalı turist dünyanın 3'üncü büyük su altı harikası Altınbeşik'i gördü. Halihazırda bu sene tanımlar nedeniyle 20 bin olmasını bekliyoruz. Mağara içinde tur yapmaya başta Çek, Almanlar ve Hollanda ve İskandinav turistlerden yoğun talep var. Ülkemizin mağaracılık anlamında tanıtımı yapılmasında Altınbeşik 1 numara. Bu değer, her geçen gün yüzüne çıktıkça dünyada tanınırlılığı artıyor. Turistler, tur sonrası sevinçlerini birbirine sarılarak gösteriyor. Bot ve tekne ile bir su altı mağarasını gezdiklerine inanamayarak hayret içinde kalıyorlar."

Çekli mağara bilimcilerin en son geçen yıl mağara içinde 4 bin 600 metre ilerleyerek 6 büyük göle ulaştığını belirten Büyükbaylan, araştırmalar neticesinde Altınbeşik'in dünyanın en büyük su altı mağarası olabileceğinin altını çizdi. Büyükbaylan, mağara içinde bot ve tekne turunun kişi başı 4,5 lira olduğunu söyledi.

Mağara içinde tura katılan Ahmet Oktar'da Altınbeşik'i ilk defa ziyaret ettiğini, içindeki binlerce yılda oluşan yapıyı görünce mest olduğunu kaydetti. Oktar, Antalya'da yaşayan herkesin bölgenin doğa güzelliği cazibesine sahip bu su altı mağarasını görmesi gerektiğine inandığını ifade etti.