Edirne Belediyesi, Kapıkule yolunda 4 günden bu yana sıra bekleyen TIR sürücülerine kumanya yardımında bulundu.

Bulgaristan’ın kendi gümrüğüne operasyon yapması sonucu gümrük memurlarının önemli bir bölümü gözaltına ve görevden alındı. Bunun sonucunda sayısı düşen komşu gümrükte işler yavaşlamaya başladı. Türkiye’den her gün 800 civarında TIR’ın çıkış yaptığı Bulgaristan’a geçişler çileye dönüştü. İşlemlerin yavaş ve uzun sürmesi nedeniyle önce Kapıkule gümrük sahası TIR’larla doldu. Yenilerinin eklenmesiyle birlikte uluslararası yolda araç kuyruğu oluşmaya başladı. TIR kuyruğu Edirne merkezi geçerek gişelere kadar uzandı.

Benzeri bir durum Hamzabeyli sınır kapısı yolunda yaşandı. Kapıkule’ye göre daha sakin olan bu gümrükte de TIR kuyruğu 15 kilometreyi geçti. Bulgar gümrüğünde yaşanan problem nedeniyle sürücüler 4 günden bu yana çıkış için sıra bekliyor.
Araçlarının başından ayrılamayan sürücüler en doğal ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.
Tuvalet, banyo, yeme ve ihtiyacını karşılamayan sürücülere Edirne Belediyesi yardım eli uzattı. Yaklaşık 20 kilometrelik araç kuyruğundaki sürücülere yetecek kadar kumanya hazırlayan dağıtıma başladı.

Kapıkule Sınır Kapısı önüne gelen Belediye Başkanı Recep Gürkan, kumanyayı bizzat kendi elleriyle dağıtarak sürücüleri dinledi. Burada bir açıklama yapan Gürkan, Edirne’nin isminin Kapıkule yolundaki TIR kuyruğu ve taşkınlarla anılmasından rahatsızlık duyduğunu anlattı. Sel konusunu çözmeye başladıklarını ancak TIR kuyruğu sorunun devam ettiğini belirten Gürkan, şu ifadeleri kullandı: “Ama bu sefer çok daha kötü bir tablo var karşımızda. Yaklaşık 26 kilometrelik bir TIR kuyruğu var. Şimdi buradaki şartlar belli. TIR şoförlerinin ne tuvalet, ne barınma, ne gıda ihtiyaçları giderilebiliyor. Bunların asgari yaşam koşullarının sağlanması gerekiyor. Belediye olarak gümrüklerde yaşanan sorunlarla ilgili bir çözüm geliştirmemiz söz konusu değil. Ama biz bugün 3-4 gündür TIR kuyruğunda çaresiz kalan bu şoför arkadaşlarımıza biraz katkı olması için gıda yardımında bulunmaya karar verdik.”

4 günden bu yana sırada olduğunu ve bunun nedenini bilmediğini anlatan TIR şoförü Hüseyin Kaplan ise sorunun Türkiye’den yoksa Bulgaristan’dan mı kaynaklandığı konusunda bir fikrinin olmadığını ifade etti. Avusturya’ya gittiğini ve bu kapıdan başka hiçbir yerde sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Kaplan, “İlk geldiğimde 13 kilometrelik bir sıra vardı. Şu anda sıra 24 kilometreye dayandı. 4 geceden beri uyuyamıyoruz. Arabamızın başındayız. Arabamıza binenler, inenler oluyor.” diye konuştu.

Cumartesi akşamından bu yana sırada olduğunu açıklayan Zeynullah Kaçman ise, geçen süre içerisinde ancak gümrük kapısının önüne kadar gelebildiğini belirtti. Meydanlarda konuşan liderlere seslenen Kaçman şunları söyledi: “Gelsin ülkenin halini görsünler. Koltuk peşinde koşmasınlar. Ülkenin ihracatını böyle engelliyorlar. Meydanlarda konuşması kolay. Oy toplamasını biliyorlar. 4 gündür bu millet burada. Daha da gidemiyoruz. Burada aç kaldık. Rezil durumdayız. Duş, tuvalet yok. Halimize bakın.”