Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan binaları yıktıracağını söyledi.

İl merkezinde metruk ve harap vaziyette çok sayıda bina bulunuyor. Bu binaların önemli bir bölümü ise Dilaverbey Mahallesi Kaleiçi bölgesinde yer alıyor. Çoğu yüzyılı devirmiş olan birbirinden değerli tarihi binalar zaman içerisinde sahipleri tarafından terk edildi. Estetik mimariye sahip binalar bakımsızlıktan harabeye döndü. Yıkılma tehlikesi geçiren binalara, tarihi özelliklerinden dolayı dokunulamıyor. Her an birinin başına yıkılabilecek vaziyette ayakta duran tarihi binalar aynı zamanda suç mekanı olarak da kullanılıyor.

Mahalle sakinlerin korkarak yanından geçtiği binaları Edirne Valisi Dursun Ali Şahin el attı. Makamında konuyla ilgili açıklama yapan Vali Şahin, merkezde 16 binanın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Binaların rölövesini yaptıktan sonra yıkımı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na başvuracaklarını anlatan Şahin, teknoloji çağında bu görüntünün Edirne’ye yakışmadığını kaydetti. Binaların rölövesinin kendilerinde olacağını vurgulayan Şahin, "İcabında yapacak olanlar o rölöveye göre aynı binayı dikebilecek. Yoksa öyle harap olmuş, ‘altından geçmeyin, yandan geçin’ ifadeleri ayıp. Türkiye için ayıptır." dedi.

Belediyenin önlem amaçlı tabela dikmekle güzel iş yaptığını dile getiren Vali Şahin, "Artık, içinde yaşadığımız teknolojik dönemde bu gibi ifadeler hoş değil. Biz onun rölövesini yapacağız. Yıkımını Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan isteyeceğiz. Vermezlerse ‘Bu binadan buradan geçenlere bir zarar geldiğinde sorumlusu kuruldur’ diye yazı yazacağım. Orada bir de devletin kusursuz sorumluluğu vardır. O devletin kusursuz sorumluluğunu bizatihi işlev yaparak ortadan kaldırmış olacağız. Ve o kötü görünümden ilimizi kurtaracağız." ifadelerini kullandı.

'TARİHİ BİNALAR İÇİN LAZER TARAMA CİHAZI SATIN ALACAĞIM'

Edirne’de çok sayıda tarihi binanın olduğunu açıklayan Vali Şahin, binaların lazerle taramasının yapılması için bir cihaz satın alacağını ifade etti.

Şu anda 16 binanın taraması ve rölövesinin 300 bin TL karşılığında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını kaydeden Vali Şahin şunları kaydetti: "3 ay içerisinde bu binaların rölevesini ve taramasını yapılmış bir şekilde teslim edecekler. Ama bu yeter mi? Değil. Önümüzdeki 10 gün içerisinde bu tarama cihazını ben alacağım. Artık biz de tek tek taramaya başlayacağız. Yoksa binalar tek tek elden gidiyor. Yazık oluyor. Edirne’de bir tarih yok oluyor. Buna bir dur demenin zamanı çoktandır geçiyor. Yazıktır o güzelim binalar 1850’lerden daha da eski olan binalar."