Sonbahar mevsiminde elma ağacının çiçek açması görenleri şaşırtıyor. Karabük İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, yumuşak çekirdekli bir meyve ağacının bu mevsimde çiçek açmasının rastlanılan bir olay olmadığını, ağacın çeşitli nedenlerle strese girip çiçek açmış olabileceğini söyledi.

Safranbolu da bir evin bahçesinde bulunan 2 senelik bir elma ağacının ekim ayında çiçek açması görenleri şaşırtıyor.

Elma ağaçları normal şartlarda havaların ısınması ile ilkbahar aylarında çiçek açıp, temmuz sonu ağustos ayı başında ise meyve veriyor.

DÖLLENME OLMADIĞINDAN MEYVEDE OLMAYACAK

Ekim ayında bir elma ağacının çiçek açmasının normal olmadığını belirten İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdür Yardımcısı Çetin Ayvalık, yumuşak çekirdekli meyve denilen elma meyvesinin çiçek açmasının strese girmesi sonucu olabileceğini söyledi. Çetin, "Meyve ağaçlarının çiçeklenmesi kış aylarından sonra İlkbahar aylarında olur. Ama örnek de görüldüğü gibi eylül ayının sonunda çiçeklenme oldu. Bu durum her zaman karşımıza çıkmaz. Ama bazı seneler bitkilerin aşırı stresten, bu stres ise; aşırı kuraklığın olması, aşırı yağmur yağması, bitkiye farklı bir darbenin gelmesi gibi benzeri konumlarda strese girerek armut ve elma gibi meyvelerde çiçeklenme şeklinde olabilir. Bu çiçeklenme sadece taç yapraklarından oluşan bir çiçeklenmedir. Bu sene bilindiği gibi ilkbahar aylarında aşırı yağmur yağdı. Hatta Ramazan ayında havalar bayağı serin gitti ve temmuz ayında da aşırı sıcaklar oldu. Bu durumda ağaçların sterse girmesi için uygun bir ortamdı. Ama bu çiçeklenmede erkek ve dişi organlar olmadığından döllenme olmayacak ve çiçekler meyveye dönüşmeyeceklerdir.” dedi.