Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, kamu gücünü kullanarak suç işleyenlerin cezalandırılmadıklarını belirterek, bunun son örneğinin Ali İsmail Korkmaz davasında yaşandığını söyledi. Elçi,"Verilen bu kararla kamu otoritesini kullanan güçlerce işlenen başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere yasa ve hukuka aykırı fiil ve davranışların, cezasızlıkla sonuçlanmış olmasıyla, sanıklar adeta ödüllendirilmiş ve karar kamuoyunun vicdanını rahatsız etmiştir." dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yaptığı yazılı açıklamada, 2 Haziran 2013’te Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında, sanıklar hakkında verilen hükmün ulusal ve uluslararası mevzuata aykırılık teşkil ettiğini belirtti. Kararın başta kamuoyu olmak üzere insan hakları savunucularının tamamının vicdanını rahatsız ettiğini belirten Elçi, "Karar sonrasında kamuoyu ile görüş ve fikirlerini paylaşmak istedik. Bu kararın adil ve hukuki bulmayan yurttaşlara kolluk görevlileri tarafından yapılan saldırı da kararla paralellik göstermiş; insan hakları ve özgürlükler ile yaşam hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğün açık bir göstergesidir." şeklinde konuştu.

Yaşam hakkı gibi kutsal bir hakka bu derece açık bir saldırı ve ihlalin olduğu bu dosyada, mahkemenin vermiş olduğu kararın kamu gücünü kullananların işlediği fiil ve davranışlardan kaynaklı cezasız kaldıkları ve cezalandırılmadıkları noktasındaki kamuoyu algısını pekiştirdiğini belirten Elçi, "Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı tarafından bu şekilde kararla ilgili kamuoyu ile görüş ve fikirlerini paylaşmak isteyen başta baro başkanımız olmak üzere diğer baro başkanları ve meslektaşlarımızla mahkemeyi takip eden sivil vatandaşlara kolluk görevlileri tarafından yapılan saldırıyı nefretle kınıyor; verilen hukuksuz kararın da takipçisi olacağımızı kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.