Emekli din görevlileri ve ilahiyatçılar Ruhi Hayat Emekli Din Görevlileri Dernekleri Federasyonu’nu (RUHAYFED) kurdu. Federasyon’un kuruluş deklarasyonunda "Bizler, aktif çalışma dönemimizde, bu görevimizi ifa ederken olduğumuz gibi bugün de bu görevin mesuliyetini ruhi derinliklerimizde hissediyor, yaptığımız hizmetlerin Hak nezdinde de kabul olmasını diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da emekli din görevlileriyle ilgili önemli bir sivil toplum kuruluşu hizmete başladı. Kurucu başkanlığını Seyit Ahmet Arıcı’nın üstlendiği Ruhi Hayat Emekli Din Görevlileri Dernekleri Federasyonu’nun kuruluş deklarasyonunda, ‘Dine hizmetin emeklilikle sona ermediği’ belirtilerek, "Her din görevlisi gibi bizim de düşüncemiz bu görevin sadece resmi bir görev olmayıp aynı zamanda nebevi bir hizmet olduğudur.” denildi. Federasyon’un ‘hoşça vakit geçirmek, kendimizi dinlendirmek, emekliliğin tadını çıkarmak’ gibi amaçlara yönelik olarak kurulmadığı vurgulanan açıklamada, “Din mezara kadarsa, mükellefiyet son nefese kadarsa dine hizmet ve mükellefiyetleri hatırlatma demek olan ‘din hizmetliliği’ de mezara kadardır, son nefese kadardır." değerlendirmesi yapıldı.

"İNSANLIK KUTSALDAN YÜZ ÇEVİRİYOR"

RUHAYFED açıklamasında çağımızda insanların ‘kutsal’ olana yüz çevirdiği kaydedilerek, insanlığın buhran ve bunalım döneminde olduğu vurgulandı. Hem İslam dünyasının hem de ülkemizin zor günlerden geçtiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi: "Müslümanlar mezhep ayrılıkları yüzünden birbirinin kanını döküyor… Karşılıklı camiler bombalanıyor… Fitne ve fesat almış başını gidiyor… Ya ülkemiz? Asırlarca İslam’ın bayraktarlığını yapmış necip milletin yaşadığı bu coğrafya da; din adına, İslam adına bakıldığında büyük badirelerden geçiyor… Yer yer haram-helal duyarlılığı haleldar ediliyor… İslam ahlakının sıdk, samimiyet ve hakkaniyet gibi en temel kavramları basit dünyevi heves ve ihtiraslara kurban veriliyor… İslamî aidiyetler kesinliği kanıtlanmamış bilgilerle olumsuzlanıyor, hırpalanıyor, kötüleniyor… Sonuçta dinimiz zarar görüyor, aidiyetler zarar görüyor, insanımız zarar görüyor…"

RUHAYFED’in kuruluş deklarasyonunda son olarak şu görüşler paylaşıldı: "Hak adına, Hakk’ın hatırı adına şimdilik şunu söylemekle iktifa etmek istiyoruz: Lütfen hiçbir siyasi görüşümüz ya da taraftarlığımız bizi Hakk’ı teslim etmekten Hakk’ın koyduğu ilkelere uymaktan bizi alıkoymasın. Aynı şekilde hiçbir aidiyetimiz, hiçbir grup yakınlığımız bizi yine her konuda Hakk’ı teslim etmekten, Hakk’ın koyduğu ilkelere uymaktan alıkoymasın… Bu duygu ve düşüncelerle Yüce Rabbimiz’den Federasyonumuzu hayırlı kılmasını diliyor, Hakk’a hizmette istihdam etmesini temenni ediyoruz."