Bursa’nın manevi büyüklerinden Emir Sultan Hazretlerinin türbesinde sandukanın etrafında bulunan 600 yıllık kündekariler onarılarak, 22 ayar altınla kaplandı.

Sandukanın etrafındaki kündekari eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Çatlakları böceklere karşı ilaçlanıp boyanan ahşapların altın varakları ustalar tarafından yeniden işlendi. Kündekariler için 22 ayar altın kullanıldığı belirtildi.

Temmuz ayının başından beri yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Üç ustanın yoğun çalışmaları sonucunda hazırlanan eserlerin türbe etrafına monte edilmesine başlandı. Ayrıca, sandukanın etrafındaki beton kaide de elden geçirildi. Türbe, tüm bu çalışmalar sırasında ziyarete açık tutulmuştu.

EMİR SULTAN HAZRETLERİ

Emir Sultan, 1368’de Buhara’da doğdu. Hz. Peygamber neslinden geldiği için Emîr, soyu Hz. Hüseyin’e dayandığı için Seyyid, Buhara’da doğmuş olmasından Emîr Buhârî veya Emîr Şemseddin-i Buhârî denildiği gibi tasavvufi terbiyede velilik manevi rütbesini kazanması ve aynı zamanda Sultan Yıldırım Bâyezid‘in damadı olması dolayısıyla Emîr Sultan denilmiştir. 1422’de II. Murad’ın İstanbul kuşatması sırasında bütün seyyid ve dervişleriyle sefere katılan Emîr Sultan Hazretleri, ilk defa “Rum İkliminin (Anadolu’nun) Sultanı” unvanı verilmesi vesilesiyle Yıldırım Bayezid‘e ve sefere çıkacakları zaman Çelebi Mehmed ile II. Murad’a kılıç kuşatmıştır. 63 yaşında 1429’da bir veba salgınında vefat etmiş ve hali hazırda mevcut türbelerine defnedilmiştir.