Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 'Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kapsamında takip edilen madde sepetinde yapılan yenileme işleminin TÜFE’yi sürekli düşük gösterdiği’ şeklinde basında çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “2015 yılında TÜFE kapsamından çıkarılan maddeler, okul kitapları, elektrik süpürgesi toz torbası, termosifon, dantel ipi, uyku seti, dikiş ücreti ve semizotu olup, kapsama alınan yeni madde ise oyun konsoludur.” denildi.

TÜİK’ten yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda yazılı ve görsel medyada TÜFE ile ilgili olarak yapılan haberlerde, TÜFE kapsamında takip edilen madde sepetinde yapılan yenileme işleminin TÜFE’yi sürekli düşük gösterdiği, Haziran 2015 TÜFE’nin de bilerek düşük gösterildiğine ilişkin yorumlar yer aldığı kaydedildi. Bu nedenle yapıldığı belirtilen açıklamada, Tüketici Fiyat Endeksi çalışmalarında, madde sepeti oluşturulurken hane halklarının yurt içinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yaptıkları tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alındığı ifade edildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi :“TÜFE sepetine dahil edilecek tüm kalemler uluslararası norm ve standartlara uygun yöntemlerle seçilmektedir. TÜFE madde sepeti, Hanehalkı Bütçe Anketi ve idari kayıtlardan faydalanılarak belirlenmekte olup, kapsama dahil edilen tüm maddeler sahip oldukları tüketim harcamaları oranında ağırlıklandırılmaktadır. TÜFE sepeti, 2003 yılından beri kullanılan zincirleme Laspeyres formülü gereği her yıl yeni verilere göre güncellenmektedir. Bu kapsamda, her yıl tüketim harcamaları içerisinde önemli paya sahip olan ürünler sepete dahil edilmekte, harcama payının düşmesi sebebiyle önemini yitiren ürünler TÜFE kapsamından çıkarılmaktadır. Bu çerçevede 2015 yılı TÜFE çalışmalarında, 2014 yılında kapsamda bulunan 432 maddeden 7 tanesi harcama paylarının düşmesi nedeniyle kapsamdan çıkarılmış ve bir yeni madde kapsama dahil edilmiştir. Şeffaflığın bir gereği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜFE sepetine eklenen ve çıkarılan maddeler Ocak 2015 TÜFE Haber Bülteninde detaylı olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. 2015 yılında TÜFE kapsamından çıkarılan maddeler, okul kitapları, elektrik süpürgesi toz torbası, termosifon, dantel ipi, uyku seti, dikiş ücreti ve semizotu olup, kapsama alınan yeni madde ise oyun konsoludur.”

“TÜFE’NİN DÜŞÜK GÖSTERİLDİĞİNE DAİR ORTAYA ATILAN BU İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ, MESNETSİZ VE YERSİZDİR”

Açıklamada, TÜFE sepetinden, 2015 yılında çıkarılan 7 maddenin, 2014 yılında TÜFE kapsamında yer alan 432 madde içerisindeki toplam ağırlığının (tüketim harcaması payı) yüzde 0,22 olduğu belirtildi (yaklaşık binde iki). Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı :”Bu nedenle, bu kadar düşük ağırlığa sahip olan bu 7 maddenin kapsamdan çıkarılmasının TÜFE sonuçlarını fark edilir seviyede etkilemesi mümkün değildir. Gerekli güncellemelerin ve metodolojik değişikliklerin yalnızca her yılın Aralık ayında gerçekleştirildiği ve yıl boyunca aynı kavram ve metodolojilerin izlendiği TÜFE sonuçlarının, yalnızca Haziran ayında çarpıtıldığını söylemek son derece mesnetsiz bir iddia olup, kamuoyunu yanıltmaktan öteye gitmemektedir. Enflasyonun yüksek çıktığı aylarda TÜFE hangi yöntem ile hesaplanıyorsa, Haziran ayında da aynı yöntem ve maddeler ile hesaplanmaktadır. Haziran ayında TÜFE’deki aylık değişimin negatif yönlü olmasının temel gerekçesi mevsimsel özellik barındıran taze sebze ve meyvelerdeki fiyat düşüşüdür. Son derece hassas olan bu veriler hakkında bilgisizce, taraflı ve önyargılı yapılan yorumlar kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir. Hiç bir inceleme, araştırma ve sorgulama ihtiyacı hissetmeksizin, maaş artışları TÜFE’ye göre belirlenen kamu çalışanları tarafından hesaplanmakta olan TÜFE’nin düşük gösterildiğine dair ortaya atılan bu iddialar tamamen asılsız, mesnetsiz ve yersizdir.”