Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan’ın AK Parti aday adaylığından çekilmesi ile ilgili karının isabetli bir karar olduğunu söyledi. Erdoğan, Fidan’ın tekrar Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’na atanmasında hukuki bir mani olmadığını ileri sürdü. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığı toplantıyı da değerlendiren Erdoğan, “Yanıma baş müşavirlerimi almak sureti ile Ali Babacan Bey ve Merkez Bankası Başkanı olmak üzere değerlendirmeyi yaptık. Sonunu tatlıya bağladık. Bundan sonraki süreçte bu vardığımız neticeyi daha sık aralıklarla bir araya gelmek sureti ile bunu sürdürürüz. Açıklarımız bir an önce kapatır. Gerek kurda, gerek faizde Türkiye’nin yatırımlarında herhangi bir gerileme olmadan kararlı bir şekilde bu süreci sürdürürüz diyorum.” dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'i resmi törenle karşıladı. Törenin ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı. İki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından Erdoğan ve Ader basın toplantısı düzenledi. Toplantı sonrası ikili basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

“BİZİM BİR DERDİMİZ SIKINTIMIZ YOK”

“MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın istifasına olumlu bakmadığınızı, kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hakan Fidan’ın adaylığını çekmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durumdan memnun musunuz? Fidan’ın tekrar atanmasının hukuki olmadığı, etik olmadığı eleştirileri yapıldı. O eleştirilere yanıtınız var mı?” sorusuna Erdoğan, “Hakan Beyin bu görevden istifası ile ilgili kanaatlerimi daha önce açıklamıştım. Niye doğru bulmadığımız da açıklamıştır. Ben inanıyorum ki şuanda vermiş olduğu karar isabetli bir karar olmuştur. Bu kararından sonra da sayın Başbakanla da durumu görüştük. Hukuki bütün incelemelerini yaptırdık. Sayın Başbakan da yaptırttı. Ben de yaptırttım. Hukukken tekrar görevine dönmesinde mani bir hal yok. Olmadığı için zaten o göreve Sayın Başbakan atadı. Ben atamıyorum. Üçlü kararname ile değil bu. Seçimler sebebi ile yargı, emniyet bunun dışında, devlet görevlerinden ayrılanlar tekrar seçim öncesi veya seçim sonrası, eğer seçimi kazanamaz da görevine dönmesi gerekiyorsa ya aynı göreve veya özlük hakları aynı kalmak sureti ile muadil bir göreve atanabilir hükmü var. Bu yerine getirilmiştir. MİT Müsteşarı Fidan hukuken mani bir hal olmadığı için görevine iade edilmiştir. Bu konuda hukuken bir boşluk var vesaire diyenler maalesef hukuku bilmiyorlar. İncelmeden, soruşturmadan, araştırmadan konuşuyorlar. Nasıl yıpratabiliriz, nasıl yeni bir süreç başlatabiliriz, bunun gayreti içerisindeler. Bunlar boş şeyler biz işimize bakıyoruz. Bizim bir derdimiz sıkıntımız yok. Derdi olanlar düşünsün.” şeklinde cevap verdi.

“SONUNU TATLIYA BAĞLADIK”

“Dün Ali Babacan ve Erdem Başçı’dan bir sunum aldınız. Görüş ayrılıkları bu sunumdan sonra devam ediyor mu? Yoksa Merkez Bankası ve Başbakan Yardımcısı’ndan aldığınız sunumdan tatmin olduğunuz mu?” sorusuna ise Erdoğan şu şekilde cevap verdi: “Görüş ayrılıklarının olmadığı bir yer söz konusu değil. Tabi ki olur. Biz sonunda bir metin açıkladık. Bu metinde de faiz konusu özellikle görüştüğümüzü, bunun yanında ekonomik gelişmeleri yerinde değerlendirme büyüme ile ilgili durumu değerlendirme ve bundan sonraki sürece yönelik olarak da özellikle hassasiyetim hep şudur; yatırımların aksamaması, yatırımların gerilememesi. Bu konuları görüştük. Yatırımları teşvik edici tedbirlerin alınması konusunda Merkez Bankası’nın bir işlevinin olacağı düşüncesini özellikle paylaştık. Yanıma baş müşavirlerimi almak sureti ile Ali Babacan Bey ve Merkez Bankası Başkanı olmak üzere değerlendirmeyi yaptık. Sonunu tatlıya bağladık. Bundan sonraki süreçte bu vardığımız neticeyi daha sık aralıklarla bir araya gelmek sureti ile bunu sürdürürüz. Açıklarımız bir an önce kapatır. Gerek kurda gerek faizde Türkiye’nin yatırımlarında herhangi bir gerileme olmadan kararlı bir şekilde bu süreci sürdürürüz diyorum.”

'EROL BÜYÜKBURÇ’UN PROGRAMI ÖNCESİNDE BÖYLE BİR ŞEYİN GERÇEKLEŞMİŞ OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ'

Erdoğan ayrıca sanatçı Erol Büyükburç’un vefatı nedeni ile ailesine sabırlar diledi. Erdoğan ayrıca, “Özellikle yarın ki bir programı öncesinde böyle bir şeyin gerçekleşmiş olması düşündürücüdür. Şuanda güvenlik güçlerimizden henüz bu işin neticesini alamadık. Bu tabi bir adlı tip konusudur. Adli tıp incelemelerini yapacaktır. Ondan sonra da bizlere gerekli bilgiler verilecektir.” ifadelerini kullandı.