Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla medya mensupları ile gazetelere açılan davalar devam ediyor. BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerinde yer alan haberler de davalık oldu. BirGün’ün ‘yiyiciler örgütü’ haberine Erdoğan ailesi fertleri 50’şer bin, Erdoğan da 100 bin lira tazminat talep etti.

Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla çok sayıda gazeteciye dava açıldı. Dün Zaman muhabiri Abdullah Özyurt’un Adana’daki evinde 45 dakika arama yapan polis, Özyurt’un cep telefonuna el koydu. Yine Adana’da gazeteci Aytekin Gezici’nin evine da baskın yapıldı. Gezici’nin bilgisayarlarına ve cep telefonlarına da el kondu. Gazeteci Mustafa Coş da ‘Big Boss’ kitabındaki ifadeler yüzünden savcıya ifade vermek zorunda kaldı.

EVRENSEL YAZARINA 4 YIL HAPİS İSTEMİ

Erdoğan’a hakaretten açılan davalar ve takipler bunlarla da bitmedi. Meclis'te kurulan Yolsuzluk Komisyonu'nun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesini eleştiren Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında da 4 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, İmrek'in yazısında ‘açıklama, basın özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aşarak, küçültücü beyanlar kullanmak suretiyle Cumhurbaşkanı'nın onur, şeref ve saygınlığını rencide ettiği’ ileri sürüldü.

BİRGÜN’E 350 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI

Davalardan BirGün gazetesi de nasibini aldı. Gazetede çıkan ‘Yiyiciler örgütü’ manşeti nedeniyle Erdoğan’ın avukatları dava açtı. İddiaya göre; Erdoğan ailesinin bireyleri 50’şer bin lira tazminat talep etti. Erdoğan ise 100 bin lira istedi. Gazete, Tahşiyeciler gerekçe gösterilerek yapılan operasyonu eleştirmiş ve bu operasyonla 17-25 Aralık büyük yolsuzluk soruşturmasının unutturmaya çalışıldığını savunmuştu.

Erdoğan’ın avukatı, gazetenin attığı manşetin haber niteliği taşımadığını gerekçe göstererek dava açtı. Avukat Ahmet Özel’in Yiyiciler örgütü’ manşetinin haber niteliği taşımadığını iddia ettiği dilekçesinde de şu ifadeleri kullandığı belirtildi: “Tercih edilen başlığın olumsuz anlamlarda kullanıldığı malumdur. Bu şekilde T.C Cumhurbaşkanı ve ailesi birer suç örgütü yakıştırmasına maruz bırakılarak kişilik hakları alenen ihlal edilmektedir. Bu tür bir itham açıkça hakaret suçu oluşturur niteliktedir.”

CUMHURİYET MUHABİRİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Emre Döker de ‘Koyu feda ettiler’ başlıklı haberiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan gazetecilerden. Erdoğan, avukatları aracılığı ile ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ dava açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Döker dün Kantar karakolunda suç duyurusuna ilişkin ifade verdi.

Döker, “Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün Urla Hacılar Koyu’nda yaptığı imar değişikliği tüm kamuoyunu ilgilendirmektedir. Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen villaların olduğu koyla ilgili yapılan imar değişikliği dikkat çekicidir ve haber değeri taşımaktadır. Bu haberle kimseye hakaret etmek gibi bir kastımız yoktur.” şeklinde savunma yaptı.