Ermeni Nor Zartong Derneği, AK Parti İstanbul milletvekili adayı Markar Esayan’ın Kamp Armen’in Gedikpaşa Ermeni Kilisesi’ne bağışlandığı yönündeki açıklamalarını yalanladı. Kamp Armen’in henüz iade edilmediğini ve Markar Esayan’n oy uğruna böyle bir açıklama yaptığını söyleyen Nor Zartong sözcüsü Sayat Tekir, “Kampın iadesini siyasi rant devşirmeye çalışan AKP Milletvekili adayı Markar Esayan’ın defaatle yaptığı ‘Kamp iade edildi’ açıklamalarının tümünü yalanlıyoruz. Bu açıklamalara yer veren tüm yayın organlarını kınıyor ve kendilerini bu haberleri tekzip etmeye davet ediyoruz.” dedi.

Nor Zartong Derneği, Markar Esayan’ın Tuzla’da bulunan Kamp Armen Çocuk Eğitim Kampının Gedikpaşa Ermeni Kilisesi’ne bağışlandığı yönündeki açıklamalarını yalanladı. Beyoğlu Ermeni Kültür ve Dayanışma Derneği’nde yapılan açıklamaya Nor Zartong Derneği sözcüleri Uras Kaspar, Sayat Tekir, İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır katıldı.

Nor Zartong Derneği adına konuşan Sayat Tekir, Markar Esayan’ın siyasi rant elde etmek için böyle bir açıklama yaptığını söyledi. Haberin doğru olmadığını söyleyen Tekir, “Mücadelemiz ilk günkü kararlılık ile devam ederken ve konu ile ilgili somut hiçbir gelişme yokken, özellikle son dönemde kamuoyunda ‘Kamp Armen iade edildi’ haberleri, yalanları dolaşıyor. Ne kamp iade edildi ne de ortada kazanılmış bir zafer var. Kampın iadesini siyasi rant devşirmeye çalışan AKP milletvekili adayı Markar Esayan’ın defaatle yaptığı ‘Kamp iade edildi’ açıklamalarının tümünü yalanlıyoruz. Bu açıklamalara yer veren tüm yayın organlarını kınıyor ve kendilerini bu haberleri tekzip etmeye davet ediyoruz. Ismarlama haberler ve dergilere verilen reklam içerikli açıklamalarla bu süreci baltalamak, Hrant’ın yuvasını yıkmaya kalkanlarla aynı saflarda yer alıp da Hrant’ın adını ağzına almak kimsenin haddine değildir" şeklinde konuştu.

'MARKAR ESAYAN OY UĞRUNA UCUZ OYUNLARA YELTENİYOR'

Başından beri Ermenilere ait olan Kamp Armen’in yine bağış adı altında kendilerine sunulmak istendiğini belirten Tekir, “Hali hazırda kazanılan bir zafer olmamakla birlikte 30 günlük bu mücadelemizi sürdürmemizi sağlayanlar ne para karşılığı AKP’nin reklamını yapanlar ne de Markar Esayan gibi oy uğruna ucuz oyunlara yeltenenlerdir. Bundan sonra biz bitti diyene kadar yanımızda olacaklar da yine bugüne kadar birlikte yürüdüğümüz, isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz dostlarımızdır. Kamp Armen’in iadesi sürecinde söylendiği gibi henüz ne bir bağış ne de devletin Ermeni halkının resmi olarak tanınması söz konusudur. Üstelik zaten başından beri bize ait olan kampımız, belirli şartlar öne sürülerek bağış adı altında yine bizlere sunulmak istenmektedir. Talebimiz ilk günden beri geçerliliğini korumaktadır: Kamp Armen koşulsuz, şartsız ve ivedilikle asıl sahibi olan Ermeni halkına iade edilmelidir.” ifadelerini kullandı.


İHD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MERAL ÇILDIR: KONUYU AVRUPA KONSEYİ'NE TAŞIYACAĞIZ

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır ise şunları söyledi: “Kamp Armen’in Ermeni toplumuna iade edildi gibi gerçek dışı yayınlanan bir haberde AKP milletvekili adayı Markar Esayan konuya AKP’nin el koyduğunu ve çözüme ulaştırmakta olduğunu anlatıyor. Başlık doğru değil, Markar Esayan’da doğru söylemiyor. Vakıflar Genel Müdürü direnişin arttığı dönemlerde Ermeni halkının mağdur olduğunu teslim etti ve çözüm aradıklarını söyledi. Ancak şu ana kadar kampın Ermeni toplumuna iadesi için hiçbir somut adım atılmadı. Bu devlet 1997 de sadece Kamp Armen’in öyküsünü anlattığı için İHD’ye kapatma davası açmış bir devlet değildi, devlet aynı devlettir. Türkiye’de devletin devamlılığı esastır. Esayan’ın dediği gibi iktidar meseleye el koymuşsa tapuyu görelim. Buradan ilan ediyoruz; hazırladığımız dosya ile Avrupa Konseyi’ne başvuracağız Türkiye Cumhuriyeti’ni resmen şikayet edeceğiz.”