Yolsuzluk ve terör soruşturmalarında görev alan polislere yönelik operasyonda daha önce gözaltına alınıp serbest kalan eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, dün sabah gözaltına alınmasının ardından mahkeme tarafından yeniden serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan Tosun, savcı İsmail Uçar'a verdiği ifadenin ardından tutuklanması istemiyle İstanbul 6. Sulh Ceza hakimliğine sevk edildi. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında aktif olarak görev almayan ancak operasyondan sonra bir arkadaşı tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nden aranan Tosun, bu gerekçe ile savcı tarafından tekrar ifadeye çağrıldı. Savcılık ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme tarafından sorgusu gece 03.00'e kadar süren Tosun, daha sonra serbest bırakıldı.

Avukat Osman Ertürk yaşanan duruma tepki göstererek, "Bize sorulan şey, Amerika'dan size telefon gelmiş diyorlar bize. Gün 17 Aralık, sabah 03.30-04.00'da telefon görüşmesi. Kimdir bu 25 yıllık dostu, bir dönem beraber okuduğu bir sınıf arkadaşı kendisini aramış. Türkiye'de 17 Aralık'ta zaten olmuşsa bir şeyler müvekkilin bilgisi dışında olan bir soruşturma neticesinde olmuş bitmiş. Saat 03.30'da siz diyor Amerika'dan talimat alarak bu işi yaptınız diye buraya getirdiniz" diye konuştu.

"DARBE GİRİŞİMİNDEN İÇERİ ALINDIM AMA DARBE YAPANIN ALLAH BELASINI VERSİN"

Mahkeme tarafından sorgulandıktan sonra serbest bırakılan Hamza Tosun, "Darbe girişimiyle içeri alındım. 1 Eylül'de içeri alındığımda da çıktığımda aynı şeyi söyledim. Darbe yapanın Allah belasını versin. Darbeciler karşısında beni bulur. Benim gibi vatan evlatlarını bulur. Silivri'de yatanlar da vatan evlatları. Sorulan bir sürü sorular var. Bu sorular içerisinde yani sorulan telefon görüşmeleri var. Akrabalarımla, eşlerimle dostlarımla yaptığım görüşmeler şimdi suç olarak karşımıza geliyor. Akıllı telefonlardan indirilen aktivasyon kodları bunlar suç unsuru olarak önünüze konuluyor ve bununla ilgili tutuklamaya sevk ediliyorsunuz. Buradan 9 ay sonra bula bula bu delili bulmuşlar. İçinin ne kadar boş olduğunu görürsünüz. İşte buradan çıkarım yapın. Silivri'de yatanlar için de söylüyorum ben o dosyaların içinin ne kadar boş olduğunu nasıl tutsak olduklarını görürsünüz arkadaşlar. Sakın akıllı telefonlardan program indirmeyin. Yarın öbür gün terör örgütü üyesi olarak bu adliyeye gelebilirsiniz" ifadelerini kullandı.