Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, yaklaşan Ramazan ayı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Ramazan ayının ülkeye huzur ve bereket getirmesini dileyen Çelikus, “Bu ayın ruhuna uygun olarak, esnaflarımızın fahiş fiyat uygulayarak Ramazan fırsatçılığından kati suretle kaçınmalarını istiyoruz. Zaten esnafların genel ahlakı içinde böyle bir fırsatçılık anlayışı yoktur. Ramazanın kutsalliyetinden faydalanmak isteyenler esnaf ahlakına sahip değildirler. Böylesi bir anlayış, esnaflığın ruhuna yakışmayan anlayıştır. Kendini bilmez bazı esnaf görünümlü fırsatçıların yaptığı da gerçek esnaflarımızı, esnafları bağlamayacaktır.” dedi.

'FIRSATÇI ÜYELERİMİZ VARSA, ÜYELİKTEN ÇIKARIRIZ'

Ayrıca fahiş fiyat uygulayan bazı esnaf görünümlüleri de ESDER olarak kınadıklarını belirten Mahmut Çelikus, “Üyelerimiz arasında böyle esnaflar olacağını zannetmiyorum, ancak varsa onları derhal üyelikten çıkaracağız. Ayrıca üye esnaflarımızın çevrelerindeki esnafları da uyarmalarını istiyoruz. Biz esnaflığı sadece para kazanmak için yapan insanlar değiliz. Esnaflık bir kültür inşasıdır. Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin bizlere bıraktığı bir değerdir. Ahi anlayışı ile yetişen üyelerimiz kendi esnaf arkadaşlarını da uyarmak hassasiyetini göstermelidirler” izahında bulundu.

'ZAM YAPANLAR İNSAFLI OLMALIDIRLAR'

Fiyatlarda görülen artışın yalnızca esnaftan kaynaklanmadığını, üretici ve özellikle de komisyoncuların ürünün pahalılığında önemli derecede rol oynadığını söyleyen Çelikus, Ramazanın ruhuna uygun olarak komisyonculardan da daha insaflı olmalarını talep etti.
Çelikus açıklamasında Ramazan ayının hayırlı olmasını temenni ederek, “Ramazanın esnaf ve sanatkârımıza, ülkemize esenlik sevgi kardeşlik ve barış getirmesini ve ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı durumdan çıkmasın da vesile olmasını da umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.