Mersin'de farklı kültürlerin temsilcileri Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneği'nin (MEKADİM) öncülüğünde Ortodoks Kilisesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen sahur yemeğinde bir araya geldi.

Mersin Ortodoks Kilisesinin bahçesinde gerçekleştirilen 'sahur buluşmaları'na kilisenin Ruhani Reisi Coşkun Teymur, Kilise vakfının başkanı İlyas Yazırlıoğlu, Katolik Kilisesi'nden Peder Hanry Leylek, Akdeniz Romanlar Federesyonu Başkanı Ali Daylam, Tahtacılar Derneği Başkanı Sami Akgün, ASİAD Başkanı Göksel Altuntaş, MEKADİM Başkan vekili Dr. Hasan Sarı ile vatandaşlar katıldı. Kilise tarafından hazırlanan sahur yemeğine MEKADİM yönetim kurulu üyeleri ise evlerinde getirdikleri börek, çörek gibi yiyeceklerle destek verdi.

Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur yaptığı konuşmada, Mersin'in Hıristiyanları olarak içinde yaşadıkları ve güzel coğrafyayı paylaştıkları Müslüman kardeşleri ile asırlardır karşılıklı sevgi saygı esasına dayanan bir yaşam sürdüklerini belirtti. Kendilerinin bundan çok mutlu olduklarını ifade eden Teymur, "Mersin'in dokusunu oluşturan, farklı inançların, farlı kültürlerin küçük bir parçası olsak ta birlikte yaşam kültürünün bizler için hayati bir öneminin bilincindeyiz." dedi.
Bu yaşam tarzının bundan sonraki nesillere aktarılması için ellerinden gelen desteği verdiklerini anlatan Teymur "Mübarek Ramazan ayında, MEKADİM'in başlatmış olduğu unutulmaya yüz tutmuş olan sahur yemeklerinin bir tanesine kilisemizde ev sahipliği yapmaktan biz çok mutluyuz" ifadesini kullandı. Ramazan ayının güzel faziletlerinin ileri ki yıllarda daha kalabalık bir toplulukla barış ve kardeşlik duyguları içerisinde yaşanmasını temenni eden Teymur,
"Bizlere bu imkanı sağlayan Mersin'de bu güzel yaşam kültürünü oluşturanlara şükranlarını sunuyoruz" şeklinde konuştu.

MEKADİM Başkanvekili Dr. Hasan Sarı ise herkesi kendi konumunda kabul eden, barış, diyalog ve hoşgörüyü temel alan bir ülkede yaşama isteklerini bir kez daha göstermiş olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. MEKADİM olarak 4 yıldır bunun için mücadele ettiklerini vurgulayan Sarı, "Bunu sağlamak için çabalarken Coşkun Bey ve arkadaşlarını yanımızda bulduk. İftar yemeğimizi de Katolik kilisesinde vermiştik. Bu o kadar önemli ki bence insanların gittikçe hoşgörüyü horgörüye çevirdiği, Allah korusun çok yakınımızda mezhep savaşlarının, radikalizmin gittikçe arttığı bir dönemde bunların yaşanıyor olmasını ben çok önemsiyorum. Biz her zaman bu yolda yürümeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Tahtacılar Derneği Başkanı Sami Akgün ise konuşmasına tahtacılar ve yaşam tarzları hakkında bilgi vererek başladı. MEKADİM'in Kültürlerarası diyalog etkinliklerinin çok ilginç olduğunu anlatan Akgün şöyle devam etti: "Mersin'de kültürlerin barış ve kardeşlik içinde yaşadığını görüyoruz. Bunun devamını burada gördük. Buradaki etkinlik kızıma çok ilginç geldi. Onu da getirdim."

Akdeniz Roman Dermekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ise dezavantajlı grupların hayata tutunması konusunda dostlarının emeğinin büyük olduğunu söyledi. Güzel bir Ramazanda kendilerini ağırlayanlara teşekkür eden Daylam, "Sofranızı, gönlünüzü açtınız. MEKADİM'i kutluyoruz. Böyle bir hoşgörüyü, diyaloğu güzelliği, ortak kültürü yaşama konusunda bizleri buluşturdu." dedi.

Programın sonunda ev sahibi Teymur'a MEKADİM Başkanvekili Hasan Sarı tarafından tablo hediye edildi.