Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, büyük düşünür Hacı Bektaş-ı Veli'yi 750. yılında anarken ona bugün daha çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Fermani Altun, Hacı Bektaş-ı Veli'nin "Bizim meclisimizin tarafı yoktur, insan ayrımı yapanlar melundur,’ deyimiyle insanları din, ırk, cinsiyet olarak ayıranları lanetlemiştir." dediğini ifade etti.

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Hacı Bektaş-ı Veli'nin anılması ile ilgili açıklama yaptı.

Altun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Anadolu’ya barışı, kardeşliği, tasavvufu, kültürü, medeniyeti, kadın erkek eşitliğini, evrensel değerleri getiren büyük bir ehlibeyt evladıdır. Hacı Bektaş-ı Veli ‘Bizim meclisimizin tarafı yoktur, insan ayrımı yapanlar melundur,’ deyimiyle insanları din, ırk, cinsiyet olarak ayıranları lanetlemiştir. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır anlayışıyla cehaleti ve onları kullanan zalimleri, diktatörleri toplumun en büyük düşmanı olarak yorumlamıştır.

Hacı Bektaş-ı Veli kültürümüzün kaynağı olmuştur. Onun hümanist, evrensel değerler inancı ile tarih boyunca alimler, veliler, düşünürler, mutasavvıflar, şairler yetişmiştir. Avrupa’dan Asya’ya kadar medeniyet değerleri ve sevgi ile ehlibeytin ve doğru İslam anlayışının yayılmasında öncülük yapmıştır. Onun yüce felsefesine sahip olan insanlar bütün dünya insanlığı tarafından sevgi ve saygı ile karşılanmışlardır. Yaşadığımız bu çağda din adına mezhepçilik, ırkçılık, kadın düşmanlığı medeniyet ve demokrasi düşmanlığı, insan katliamlarını yapanlar çağın en büyük utancıdırlar. Bunları etkisizleştirmenin, bu karanlık güçlerin yeni nesilleri din adına zehirlemesini önlemenin tek yolu Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Yunuş Emrelere daha çok sarılmaktır. Yüce dinimizin pusulaları bu zatlar ve onlar gibi inanan mübareklerdir.

8 asır sonra Hacı Bektaş-ı Veli'nin aydınlık Anadolusunda kan, gözyaşı, mezhep ayrımcılığı, katliamlar yaşanmaktadır. Zalim dindarlar ve cahil dindarlar o büyük kültürü, o büyük meşaleyi yok etmek için Kerbela’da Hz. Hüseyin’i katleden zihniyetle beraber hareket etmektedirler.

Türkiye de yaşanan iç savaşın durdurulması ırkçı ve mezhepçi politikaların bitmesi için herkese tarihi görev düşmektedir. Avrupa Birliği'ne girmemiz için gerekli tüm demokratik değişimlerin yapılması, evrensel değerler üzerinde insan hakları, eşit vatandaşlık, gerçek adaletin yerleşmesi şarttır. Taraf olan yalancı ve düzenbaz siyasi yöneticilerin mutlaka ayıklanması gereklidir. Onların yerine tüm insanları kardeş olarak gören dürüst siyasetçilerin yer alması ile huzura kavuşacağımıza inanıyoruz. Öncelikle bir siyasal kurtuluşa ihtiyacımız vardır.

Sonuç olarak, yüce Pir Hacı Bektaş-ı Veli'nin ruhu şad olsun. Onun nefesi ve felsefesi bugünün ve geleceğin her zaman kurtuluş reçetesi olacaktır."