Trabzon Fatih Devlet Hastanesi’ndeki MR (Manyetik Rezonans) cihazı, firmanın ihaleyi kazanamaması nedeniyle söküldü. Yeni ihaleyi kazanan firmayla ilgili süreç tamamlanmayınca hastane 15 gündür cihazsız kaldı. MR çektirmek için hastaneye giden vatandaşların ise ‘Cihazımız arızalı’ denilerek başka hastanelere yönlendirildiği iddia edildi.

Hastalıkların teşhisinde ve tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli bir yeri bulunan Fatih Devlet Hastanesi’ndeki MR cihazı, geçtiğimiz yıllarda ihale sonucu kiralama yöntemiyle temin edildi. Sözleşme süresinin dolmasıyla yenilenen ihaleyi ise mevcut cihazın sahibi olan firma kazanamadı. Bunun üzerine de firma hastanedeki cihazını söktü. MR cihazının büyük olmasından dolayı da hastanenin duvarları kırılarak çıkarıldı ve götürüldü. Hastane koridoru da şahtiye alanına döndü. MR çektirmek için hastaneye giden vatandaşlar ise 'cihazımız arızalı' denilerek başka hastanelere yönlendirildi. Hasta ve hasta yakınları da yaklaşık 15 gündür MR cihazının hizmet verememesine tepki gösterdi. Yöneticilerin Trabzon’un ‘sağlık kenti’ olmasıyla övündüğüne dikkat çeken vatandaşlar, yaşananların hiç de öyle olmadığını gösterdiği eleştirisinde bulundu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Halit Çınarka, yeni MR cihazının ay sonuna kadar kurulacağını söyledi. Yeni ihaleyle ilgili Kamu İhale Kurulu’na yapılan itirazdan dolayı gecikme yaşandığını belirten Çınarka, “İhale prosedürlerinde firmalar itiraz edebiliyor, böyle olunca da belli bir bekleme süreci olabiliyor. Diğer firma da ihale bende kalmaz diye cihazını almak istemiş. Bunlar büyük cihazlar, sökerken ve çıkartırken bir inşaat işi oluyor.” dedi.

Trabzon’da MR cihazlarıyla ilgili bir sıkıntının olmadığını savunan Çınarka, “Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nde 2 tane, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve Kemik Hastanesi’nde MR cihazı var. MR konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Kendi hastanelerimiz arasında teknik paylaşımı yapabiliyoruz. Ama Fatih Devlet Hastanesi’nde vatandaşlarımız belki taşımalı sistemle hizmet almış oldu o kadar. Ay sonuna yeni cihaz kurulup hizmet vermeye başlayacak.” diye konuştu.