Gazeteci yazar Hasan Cemal, köşe yazılarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle ifade verdi. Adliye çıkışında konuşan Cemal, “Sonunda daima demokrasiden yana olanlar, demokrasiyi sevenler kazanır. Sonunda daima özgürlüğü savunanlar kazanır. Bu dünya despotlara kalmaz, çünkü demokrasiyi, insan haklarını, mesleklerini savunanlar kazanır.” dedi.

Gazeteci Hasan Cemal hakkında ‘Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray’daki Sultan’dır, 'nokta’ ve ‘Hey sen’ başlıklı köşe yazıları nedeniyle soruşturma açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle açılan iki soruşturma kapsamında Cemal, bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcılığa ifade verdi.

Hasan Cemal’e destek için köşe yazdığı T24 haber sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın ve Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici de adliyeye geldi. Cemal, adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Soruşturma konusu yazıları kendisinin yazdığını belirten Cemal, 47 yıllık gazeteci olduğunu kaydetti. Yazılarında hakaret olmadığını ifade eden Cemal, “Yazı içerisinde geçen tek tek sözcüklerde ya da yazının bütünlüğünde bir hakaret yoktur. Hakaret kastım da bulunmamaktadır. Bu yazı siyasi bir eleştiridir. Eleştiri sert olabilir ancak demokrasilerde bu tür eleştiriler ifade özgürlüğü kapsamında kalır.” dedi.

İfade özgürlüğünün gazeteciler için daha geniş olarak uygulandığını vurgulayan gazeteci Cemal, siyasetçilerin de eleştirilere açık olması gerektiğini söyledi. Söz konusu yazının Türkiye’de son dönemde yaşanan olumsuzluklardan dolayı ülkeyi 13 yıldır yöneten iktidara karşı kaleme alındığını kaydetti. Bu olumsuzluklarda iktidarın sorumluluğunu vurguladığını belirtti. Cumhurbaşkanını da bunlardan dolayı sorumlu tuttuğunu ifade eden Cemal, “Başlı başına bu nitelikteki bir açıklama hakaret suçunu oluşturmaz. Gazetecilerin görevi zaten bu tür eleştirileri yapmak ve kamuyu da bilgilendirmektir. Bu sebeple suçlamayı kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu dünya despotlara kalmaz diyen Cemal, “Sonunda daima demokrasiden yana olanlar, demokrasiyi sevenler kazanır. Sonunda daima özgürlüğü savunanlar kazanır. Sonunda daima mesleklerinin bağımsızlığını, özgürlüğünü savunan, bu konuda titizlik gösteren gazeteciler kazanır. Sonunda daima diye böyle çok şey söyleyebilirim ama bir cümleyle bitirmek istiyorum açıklamamı. O da şu; bu dünya despotlara kalmaz., nokta diyorum. Bu dünya despotlara kalmaz çünkü sonunda demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını, mesleklerinin bağımsızlığını ve özgürlüğünü savunanlar kazanır. Başka bir şey söylemek istemiyorum.” dedi.

Yazısındaki hangi ifadenin hakaret olarak kabul edildiği sorulan Cemal, “O ayrıntıya bakmadım. Her iki yazı da özü itibariyle aynı. ‘Hey sen’ yazısı birinci yazıyı da kapsayana bir yazı.” cevabını verdi.

Savcıya verdiği ifadesini özetleyen Cemal, “Özetle dört cümle söyledim savcıya. Bu yazıda hakaret yoktur, hakaret kastı da yoktur. Sert bir eleştiri yazısıdır. Bu eleştiri de demokrasiyi demokrasi yapan ifade özgürlüğünün kullanılmasıdır nokta dedim.” diye konuştu.

Daha önce cumhurbaşkanına hakaretten hakkında soruşturma açılıp açılmadığı sorusu üzerine Cemal, “Hatırlamıyorum. Çok uzun yıllar önce olmuş olabilir.” dedi.