Diyarbakır’a gelen bir grup gazeteci, Silvan ve Lice ilçelerini gezdi. Çatışmaların yaşandığı Silvan'ın bazı mahallerine gitmek isteyen gazeteci heyetinin geçişine izin verilmedi. Güvenlik güçleri, gazetecilere, “Buradan dağılın yoksa müdahale ederiz.” şeklinde anons yaptı. DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, bölgede gazetecilere görev yaptırılmadığını belirterek, uygulanan sansürü protesto etmek için ilçeye geldiklerini söyledi.

Silvan ve Lice’de yaşanan olayları yerinde incelemek üzere Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÖGC) çağrısıyla Diyarbakır’a gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç, DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Turgut Dedeoğlu, Gazeteci-Yazar Celal Başlangıç, Mehveş Evin, Ayşe Yıldırım Başlangıç, Özgür Korkmaz, İsminaz Ergün'ün da aralarında bulunduğu gazeteci heyeti, sabah saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları'nı ziyaret etti. Heyet daha sonra Silvan'da yaşanan olayları görmek için ilçeye geldi. Belediyeyi ziyaret eden gazeteci heyeti, DBP ve HDP yetkilileriyle görüştü. Ziyaretin ardından gazeteciler çatışmaların yaşandığı bölgeye gitmek istedi. Ancak polis ekipleri gazetecileri uyararak, “Buradan dağılın, yoksa müdahale ederiz” şeklinde anons yaptı.

Heyet buradaki incelemelerden sonra Silvan Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı. DİSK Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, bölgede gazetecilere görev yaptırılmadığını söyledi. Uygulanan sansürü protesto etmek için ilçeye geldiklerini anlatan Eren, şöyle konuştu: “Hem uygulanan sansürü protesto etmek için hem de burada zor koşullarda görev yapan meslektaşlarımızla dayanışmak için geldik. İlk durağımız Silvan oldu. Burada inanılmaz bir terör ortamıyla karşılaştık. Biz belediye binasındayken sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Biz bu açıklamayı yaparken, önümüzde akrepler ve TOMA’lar geçiyor. Çatışmaların olduğu bölgeye gitmek istedik. Ancak gazetecilerin önü TOMA ve akreplerle kesildi. Dağılmazsanız müdahale edileceği söylendi. Gazetecilere burada görev yaptırılmıyor kısacası bu.”

Basın açıklamasının ardından gazeteci heyeti Lice ilçesine giderek, halka görüştü.