Gelsenkirchen Gençlik Dairesi’ne bağlı bir yurtta yaşanan skandalın ardından siyasi sorumlular, olaya karıştığı tespit edilen müdür ve müdür yardımcısı ile yollarını ayırma kararı aldı.

Soruşturma kapsamında gerçekleştirilen uzun oturumda, skandalda adı geçen iki yöneticinin iş sözleşmelerinin feshedilmesinin gündeme alınmasına karar verildi.

Bu arada skandala adı karışan müdürün kendi isteğiyle Gelsenkirchen Gençlik Dairesi’ne bir teklifte bulunduğu da öğrenildi. Teklifi kabul etmeye meyilli olan belediye yetkililerinin bu sayede elde edeceği avantajın ise “uzun yıllar sürmesi muhtemel bir hukuk mücadelesinden kurtulmak” olacağı belirtildi.

Görevden alınmak istenen yöneticinin yaptığı teklife göre tazminat talep etme hakkı olmayacak. Müdürün yaptığı teklifin 21 Mayıs’a kadar belediye meclisi tarafından onaylanması gerekiyor. Skandalın yaşandığı yurda yeni yönetici alımı da ancak bu teklifin onaylanmasıyla mümkün olacak.

Son skandala adı karışan gençlik dairesi yöneticileri, Gelsenkirchen’deki “St.-Josef-Heim” adlı yurttan Macaristan’a çocuk göndermekle suçlanıyor. İki müdürün 2005-2008 yılları arasında gönderilen her çocuk başına devletten 5 bin 500 Euro para aldığı ileri sürülüyor.

ÇOCUKLAR “TERAPİ” BAHANESİYLE GÖZDEN ÇIKARILIYOR

Öte yandan sadece 2013 yılında 396 çocuğun davranış bozukluğu gerekçe gösterilerek, pedagojik terapi “bahanesi” ile yurt dışına çıkarıldığı iddia ediliyor. Terapi görmesi gereken çocuk sayısının görünenden çok daha fazla olduğunu belirten Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Aile Bakanı Ute Schäfer ise gerçek rakamın 115 bini bulduğunu açıkladı.

Bu arada yurt dışına çocuk gönderme skandalının başka şehirlerdeki yurtlarda da yaşandığı tespit edildi. Federal Aile Bakanları Konferansı’nda çocuk yurtlarındaki belirsizliğin giderilmesini isteyen KRV Aile Bakanı Schäfer, yazılı bir dilekçeyle bu konunun gündeme alınmasını talep etti. Gençlik dairelerine bağlı yurtların denetim altına alınmasının yeterli olmadığını belirten Bakan Schäfer, başka ülkelere gönderilmesi planlanan çocuklar için de belli standartların oluşturulmasını istedi.