Göçmen kaçakçılığına dikkat çekmek amacıyla göçmen gibi kaçakçılardan sahte pasaport alan ve bu süreci haberleştiren gazeteci hakkında sahte belge düzenlemek suçundan soruşturma açıldı.

Habertürk gazetesi muhabiri Şefik Dinç, hakkında göçmen kaçakçılığıyla ilgili haberi nedeniyle şüpheli olarak soruşturma başlatıldı. Tanık olduğunu düşünen Dinç, savcılığa gittiğinde şüpheli olduğunu öğrendi. Avukatı olmadığı için ifade vermeyen Dinç, “Nisan ayında göçmen kaçakçılığını ele aldığımız bir yazı dizisi vardı. O yazı dizisi kapsamında göçmen kaçakçılarından aldığım sahte pasaportla ilgili. Aksaray’da göçmen olduğumu söyleyerek sahte Finlandiya pasaportu aldık kaçakçılık yapanlardan. Bunu da gazetede yayınladık. Bu haberle ilgili soruşturma başlatılmış. 3 gün önce telefonuma mesaj geldi üç gün içinde ifade için adliyeye gelmem yönünde. Ben de tanık olarak ifade vereceğimi düşündüm. Çünkü benim açımdan suç teşkil ettiğini düşünmüyordum. Adliyeye geldiğimde şüpheli olarak soruşturma başlatıldığını öğrendim. Ben de savcıya avukatımla gelip ifade vereceğimi belirttim.” dedi.

Söz konusu haberi göçmen kaçakçılığına ve bunun oluşturduğu ranta dikkat çekmek için yaptıklarını ifade eden Dinç, “Türkiye göçmenler açısından geçiş ülkesi. Milyonları buluyor artık bu sayı. Biz de buna dikkat çekmek için böyle bir haber yaptık. Bizden sonra da yabancı gazeteler benzer haberler yaptı.” diye konuştu. Dinç kendisine ‘sahte belge düzenlemek’ suçlamasının yöneltildiğini kaydetti.

Şefik Dinç söz konusu yazı dizisi için, İstanbul Aksaray’da Suriyeli bir mülteci gibi göçmen kaçakçılarından Avrupa’ya gitmek üzere sahte pasaport almıştı. Dinç, 500 Avro karşılığında (1460 TL) kısa sürede doğum yerini Helsinki gösteren Finlandiya pasaportuna nasıl sahip olduğunu haberleştirmişti.