Amasya’da puanları yetmediği gerekçesiyle görevden alınan 6 okul müdürü için Samsun 2. İdare Mahkemesi, “Telafisi güç veya imkansız zararların dogması ve İdari işlemin açıkça hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen yasaya göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde bulunan 70 bin yöneticinin ve okul müdürlerinin 4 yılını dolduranları puanlamaya tabii tutularak 75 puan altında kalanların görevlerine son verilmişti.
Puanlamalar ile ilgili haksızlık yapıldığı gerekçesiyle ilgili kişilerin konuyu yargıya taşıdığını belirten Türk Eğitim Sen Amasya Şubesi Başkanı Kamil Terzi, yargı aşaması öncesinde gerekli kişileri bilgilendirerek yapılan haksızlıklar hakkında önlem alınması konusunda uyardıklarını söyledi.
Puanlama yapan şube müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve haklarında soruşturma açılmasını talep ettiklerini kaydeden Terzi, “Amasya Valisi ve İlçe Kaymakamları olayla ilgili soruşturma açılmasına izin vermediler ve gerçeklerin açığa çıkmasına müsaade etmediler. Bizler pes etmedik soruşturma izni talebimizi Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdık.” dedi.
Terzi şunları kaydetti, “Bu arada haksızlığa uğrayan, adeta makamları gasp edilen okul müdürleri de puanlamanın iptali için Samsun İdare Mahkemesi’ne dava açtılar.
Davalar devam ediyor, ancak dosyaları inceleyen hâkimler bizim haklı olduğumuzu, okul müdürlerinin “Haksızlığa uğradığı ve telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluştuğu” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişlerdir.
Şu ana kadar sendikamız üyesi 6 okul müdürünün dosyası incelenmiş ve hepsinin de haksızlığa uğradığı kararına varılmıştır.”
Amasya’da yargı kararlarının uygulanması konusunda sorumluluğun Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’de olduğunu hatırlatan Terzi, “Biz Sayın Valiyi bu konuda bir kez daha ziyaret edecek, durumun önemini anlatacağız.
Anayasa’da yer alan "Mahkemelerin bağımsızlığı" başlıklı 138. Maddesi"nde Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" kanununu hatırlatacağız.
Mahkeme kararlarının geciktirilmeden doğru biçimde uygulanacağı konusunda ümit varız. Çünkü biz Sayın İbrahim Halil Çomaktekin’in hukuk devleti ilkelerine bağlı bir mülki amir olduğuna inanıyoruz. Uygulamanın bu şekilde yapılmaması halinde tüm ilgililer hakkında yargı kararını uygulamamaktan suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini kamuoyu önünde deklere ediyoruz.” ifadelerini kullandı.