DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası temsilcileri, Metal-İş Sendikası’nın MESS’e karşı başlattığı grev kararının Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasını protesto etti. KESK üyeleri ile polis arasında kısa süreli arbede, polisin gazlı müdahalesiyle son buldu.

Kızılay Süleyman Sırrı Sokak’ta bir araya gelen sendika üyeleri, ‘MESS dayatmalarına hayır, yaşasın birleşik Metal-İş’ pankartı açtı. Kortej oluşturan grup buradan Sakarya Caddesi’ne yürüdü. Başka bir noktadan ilerleyen KESK üyeleri ile polis arasında ise kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbedeye Çevik Kuvvet ekipleri biber gazıyla müdahale etti. Bazı eylemcilerin gazdan etkilendiği görüldü.

Yürüyüşün ardından sendika üyeleri, Sakarya Meydanı’nda toplandı. Toplanan grup adına ortak açıklamayı DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan yaptı. Çalışkan, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş’in 29 Ocak’ta 10 kent, 22 fabrikada 15 bin metal işçisiyle başlattığı greve Bakanlar Kurulu kararıyla 60 gün erteleme kararı verdiğini hatırlattı. Çalışkan, “Bu, hükümetin ilk grev yasaklaması değil. Aynı hükümet 2003-2004’te lastik ve cam, 2005’te maden ve 2014’te de cam ve maden grevlerini yasaklamıştı. Bunlar gösteriyor ki; grev yasaklamaları bugün AKP’nin sistematik olarak kullandığı emek düşmanı politikaları ve baskı araçları haline gelmiştir. Bakanlar Kurulu toplantısı 26 Ocak’ta olduğu halde 29 Ocak’ta metal grevi yasaklayan hayali Bakanlar Kurulu’nun gerekçesi ise ‘milli güvenliği tehdit’ olmuştur.” dedi. Mili güvenliği tehdit ettiği bahanesiyle alınan grev erteleme kararının hukuksuz olduğunu savundu.

Yapılan açıklamaların ardından davul-zurna eşliğinde halay çeken grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.