İlk olarak dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2009 yılındaki Bitlis ziyareti sırasında 'Norşin' olarak zikretmesi sonucu gündeme gelen Bitlis’in Güroymak ilçesi, 6 yıldır eski ismi olan 'Norşin'e kavuşmayı bekliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Bitlis ziyaretinde Güroymak ilçesine eski ismi olan 'Norşin'i kullanması Türkiye’de büyük yankı uyandırmış, birçok kesimden eleştiriler alsa da başta ilçe halkı olmak üzere birçok kesimde olumlu eleştiriler almıştı. Gül’ün gündeme getirmesinin ardından Güroymak Belediyesi de bunu fırsat bilerek ilçenin eski isminin yeniden ilçeye kazandırılması için girişimlerde bulunmuştu. Ancak, ilçede büyük heyecana yol açan 'Norşin' isim değişikliği ile ilgili 2012 yılında Belediye Meclisi'nde alınan gerekli karara rağmen halen bir gelişme yaşanmadı.

AKP’li siyasetçilerin miting meydanlarında isim değişikliklerinden örnekler verirken sık sık Güroymak ve Norşin örneğini vermelerine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmamış olması eleştirilere neden oluyor. 1960'lı yıllarda köy ve mezra isimlerinin değiştirilmesine ilişkin kanun ile birlikte ‘Norşin' olan yerleşim yerinin ismi resmi olarak her ne kadar ‘Güroymak' olarak değiştirilmiş olsa da ilçe halkı halen çoğunlukla aralarında ‘Norşin' ismini telaffuz ediyor. Kelime anlamı 'ışığın yeşerdiği yer' ve 'şenlik' anlamlarına gelen 'Norşin' ayrıca ilim, irfan şehri olmasının yanı sıra yetiştirdiği onlarca önemli alimlerle biliniyor.

BAŞKAN ÖZKAN: BEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, halkın Güroymak ismini telefuz etmekte bile zorluk çektiğini belirterek, 'Norşin' ismini geri almak için her türlü girişimde bulunduklarını ancak aradan geçen süre zarfında halen bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

İsim değişikliği için 3 yıl önce Belediye Meclisi'nde karar alıp, onaylanması için bakanlığa gönderdiklerini ifade eden Başkan Özkan, “Güroymak isminin değişmesi için 6 yıldır bir açılım ve başvuru var. Ancak herhangi bir gelişme yok. Birçok yerin isminin değişmesi kısa süre alırken, Norşin isim değişikliğinin bu kadar uzamasının siyasi engel olduğunu düşünüyorum.” dedi.

İlçede her şeyin Norşin olduğunu ve ilçe tabelasını değiştirmek içinde uzun yıllardır karar çıkmasını beklediklerini ifade eden Özkan, şunları kaydetti: “Güroymak Belediyesi olarak isim değişikliği için yaklaşık 3 yıl önce biz meclisimizde gerekli kararı alarak İçişleri Bakanlığı'na başvurumuzu yapmıştık. Ancak o günden bu yana bir gelişme yaşanmadı. Normalde bir belediye de alınan meclis kararına olumlu yada olumsuz bir cevap verilmesi gerekmektedir. Ancak bu süre zarfında her hangi bir gelişme yaşanmadığı gibi tarafımıza olumlu yada olumsuz her hangi bir cevap verilmedi. Biz yasal ve kurumsal olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yaptık. Bundan sonrada sürecin takipçisi olacağız. Zaten kararın hızlandırılması ve ilçemizin biran önce eski adına kavuşması için ikinci bir yazıda yazmamıza rağmen maalesef hızlanması yerine daha da yavaşlatıldı. İşin ilerlememesi ve bu kadar süre almasının siyasi olduğunu düşünüyorum. Zaten başta Tillo ve Hizan ilçemize bağlı Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin doğduğu köy olan Nurs köyü isimlerinin kısa sürede değiştirilmişti. Demek ki değişiklik istenmesi durumunda çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Ancak Norşin’e bakıldığında görüldüğü üzere maalesef bu durum yıllar alıyor. Her nedense bir türlü gerçekleşmedi. Halkımız ‘Güroymak' ismini hala benimsemiş değil. Telafuzunda bile zorlanan halkımızın büyük kısmı ismin yeniden Norşin olmasını istiyor. Bölge halkının da zaten algısında Norşin var. Bu nedenle bizde şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada dört gözle Norşin’i bekliyor olacağız.”

Değişikliği bekleyen halk da resmiyette ilçenin isminin Güroymak olsa da kimliklerinde eski isim Norşin'in yazılı olduğunu, kendilerinin de her zaman ilçelerini Norşin olarak telafuz ettiklerini belirtti.

GÜROYMAK (NORŞİN)

Güroymak, 1926 yılında Çukur adı verilen nahiyenin merkezi oldu. Uzun yıllar resmiyetteki ismi Norşin olan ilçe, 1960 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle Güroymak ismini aldı ve 1987 yılına kadar kasaba statüsünde kaldı. 1987 yılında ise 19507 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3392 sayılı kanunla ilçe statüsü kazandı.