Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Parti Meclisi Üyesi ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kılıç'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla tutuklanmasına tepki gösterdi. Gökçe, "Tutuklamanın sebepleri yasada net ve açık. Cumhurbaşkanı’na hakaret olsa bile mahkeme kararıyla tescil edilmiş olsa bile, suçu kanunda belli ve tutuklanmaması gerekiyor. En azından tutuksuz yargılanması gerekiyor. İç Güvenlik Paketi çıkmadan böyle oluyorsa, çıktıktan sonra artık onu düşünemiyoruz." dedi.

İzmir'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren slogan attığı iddiasıyla gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen ÖDP PM Üyesi ve İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Onur Kılıç, tutuklandı. Kılıç'ın hakaret iddiasıyla tutuklanmasına, Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe, sert tepki gösterdi.

Gökçe, hakaretin tutuklama gerektirecek bir suç olmadığını belirterek, "Güvenlik yasa paketi, daha çıkmadan polisin böyle bir olay yapması ve o hakimin de karar vermesi her zaman söylediğimiz gibi siyasi bir karar olduğu ortaya çıkmaktadır. Çünkü tutuklamanın sebepleri yasada net ve açıktır. Cumhurbaşkanı’na hakaret olsa bile, yani yüzde 100 işlenmiş bir suç olduğu mahkeme kararıyla tescil edilmiş olsa bile, suçu kanunda belli ve tutuklanmaması gereken bir suç olduğu da ortadadır. Buna rağmen tutuklanması hakim ve savcıların son zamanda adalete ve hukuka göre değil de tamamıyla başka şeylere göre karar verdiği net bir şekilde ortada. Bu suç şöyle bir şey. Cumhurbaşkanına hakaret işlemiş olsa bile net bir şekilde. Kanundaki cezası belli. Bu ceza da tutuklanma sebebi değil. En azından tutuksuz yargılanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Güvenlik yasa paketinin geçmesiyle birlikte bunların çok daha fazlasının olacağını söyleyen Gökçe, "Güvenlik yasası çıkmadan böyle oluyorsa, güvenlik yasası çıktıktan sonra artık onu düşünemiyoruz. Güvenlik yasa paketine sert tepki göstermemizin sebebi polis ve savcıya verilen bu geniş yetkiler, bunların çok daha fazlası olacağını düşünüyoruz ileride." diye ifade etti.

Gökçe, yargının siyasallaştığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Hakimler, mevcut yasalara ve vicdanlarına göre karar verirlerse bu işin olmaması ve tutuklanmaması gerekiyor. Ama siz şimdi hakim ve savcıları siyasallaştırıp ödüllendirirseniz, liyakate göre değil ya da mesleğinde geçirdiği süreye göre değil de tamamıyla vermiş olduğu günlük karara göre hakim ve savcıları ödüllendirirseniz, bunlar hukuki karar değil, siyasi karar olur. Şu anda yaşadığımız en büyük dram, sorun bu. Hukuk diğerlerine benzemez. Ekonomi düzelir, işsizlik giderilir. Başka konular düzeltilir. Ama hukuk gerçekten çöktüğü zaman hepimiz altında kalırız. Çünkü düzeltilmesi çok uzun yıllar alır. Şu anda Türkiye’de çok ciddi bir tahribat var. Yargıçlar, savcılar çok siyasallaştı. Yürütmenin çok etkisinde kaldı. Kendi aralarında çok taraf oldular. Birbirlerine düşman oldular. İkiye bölündüler. İçlerine siyaset girdi. Seçim girdi. Bunun onarılması çok uzun zaman alacak. Bu da Türkiye'yi hem içte hem dışta çok zor durumda bırakır."