Zonguldak Hakimi Kemal Karanfil, Anayasa'ya göre hakimlere ne Cumhurbaşkanı ne de Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) telkin ve tavsiyelerde bulunamayacağını, bunun oluşması halinde adil yargılamayı etkileme suçunun meydana geleceğini belirtti. Karanfil, “Zira MGK’yı da denetleyecek yargıdır. MGK veya Cumhurbaşkanı yargının üstü bir kurum değil. Yargıya hesap veren kişilerden oluşur.” dedi.

Hakim Karanfil, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından, ‘kırmız kitap’, ‘MGK’ ve 'Cumhurbaşkanının hakim ve savcılara yönelik telkinleri' konusunda Anayasa üzerinden dikkat çeken paylaşımlarda bulundu. Kırmızı kitabın uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve kanunlara aykırı olması gerektiğini paylaşımında dikkat çeken Hakim Karanfil, söz konusu kitabın mahkemeleri bağlamayacağını, bunun hukuk birinci sınıf öğrencisinin bile bildiğini vurguladı.

Hakim Karanfil, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: "Anayasanın 90/4 maddesi gereğince sözleşmelerin Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı yasalar hükme esas alınamaz. Tersine uluslararası sözleşmelere esas alınır. Kırmızı, yeşil, vs. renkli kitaplardaki kararların ise mahkemeleri bağlamayacağını hukuk 1. sınıf öğrencileri dahi bilir. Kırmızı kitap hükümet üyelerine, imzaladığımız uluslararası sözleşmeler, anayasa, kanunlara aykırı hareket etmeme şartıyla tavsiye niteliği taşır.”

Son dönemlerde hukukçulara yapılan baskılara dikkat çeken Hakim Karanfil, hakimlere ne Cumhurbaşkanı ne de MGK’nın telkin ve tavsiyelerde bulunamayacağını vurguladı. Bunun oluşması halinde ise adil yargılamayı etkileme suçunun meydana geleceğini kaydetti. Hakim Karanfil, “Anayasa'nın 138. maddesine göre hakimlere kimse telkin ve tavsiyede bulunamaz. MGK da olsa, TCK madde 288 göre adil yargılamayı etkileme suçu olur. Zira MGK’yı da denetleyecek yargıdır. MGK veya Cumhurbaşkanı yargının üstü bir kurum değil. Yargıya hesap veren kişilerden oluşur.” ifadesini kullandı.