mantar türleri eşekgözü, tavşanburnu, kuzugöbeği, kurtdişi Hangi adda bir mantar türü vardır

Yenilebilir ve Yetiştirilebilir 10 Mantar Çeşidi!

Haberler» Yaşam

Ülkemiz bitki örtüsünün çeşitliliği sayesinde yemeklik mantar konusunda geniş imkanlara sahiptir. Türkiye'de 10.000 çeşidin üzerinde mantar bulunmaktadır. Bizde sizler için yenilebilir mantar türlerini derledik.

Dünyada birçok mantar çeşiti bulunmaktadır. Öldürücü cinste olanlar, zehirli mantarlar, yenilebilen mantarlar ve hiçbir şey yapılamayan mantarlar olmak üzere 4 grupta sınıflandırılabilir. Peki, bu mantarların hangileri yenilebilir?

Yenilebilen Mantar Türleri 

Ülkemiz bitki örtüsünün çeşitliliği sayesinde yemeklik mantar konusunda geniş imkanlara sahiptir. Özellikle kuzey bölgelerde bir çok mantar türü, diğerlerine göre daha az lezzetli olduğu için toplanmamaktadır. Her bölgede bulunan mantar çeşitleri ve isimleri farklıdır.

1. Biftek Mantarı

Biftek mantarının tadı, ekşimsi ve hafif asidiktir. Renk olarak çiğ ete benzeyen ve kesildiğinde gerçekten kırmızı bir renkte sıvı akıtan biftek mantarı yenilebilen en lezzetli mantarlardan bir tanesidir. Taze toplanmış biftek mantarı daha lezzetlidir ancak pişmesi biraz uzun sürebilir. Taze mantar hafif pembe-kırmızı renginden anlaşılabilir.

2. Borozan Mantarı

Borazan mantarı, Cantharellaceae familyasından yenebilen mantar türüdür. Latince adı Craterellus Cornucopioides olan bu mantar halk arasında trompet mantarı veya siyah trampet olarak da bilinir. Borazan mantarı, eski yunan mitolojisine göre bolluğu simgeler.

3. Bal Mantarı

Üzerindeki sarı renk nedeniyle bal mantarı olarak adlandırılan mantar, hızlıca yetişebilen ve çoğalabilen bir türdür. İstanbul'da Belgrad Ormanı'nda görmek mümkündür. Şekil olarak yediğimiz kültür mantarlarına en çok benzeyen türdür. Ancak yüksek oranda tüketimi tavsiye edilmez.

4. Dede Sakalı Mantarı

Yenilebilir mantar türünden olan dede sakalı, ilkbahar ve sonbahar aylarında, çam ormanının içinde yetişir. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında sıkça bulunur.

5. Doru Renkli Mantar

Avrupa ve Kuzey Amerika'da daha çok görülen bu mantar da sonbaharda kendini daha çok göstermektedir.

6. Kanlıca Mantarı 

Kanlıca mantarı en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, ızgara, kızartma, közleme ve hatta ekmek olarak yenebilir. Kanlıca mantarı, halk arasında çıntar, çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı veya tillice mantarı diye de bilinir. Türkiye’de en çok bilinen yaban mantarı türüdür.

7. Kar Çanı Mantarı

Etli kalın, beyaz yumuşak olan Kar Çanı, karışık ağaç içinde sokulgan kozalaklı ağaçlarda sonbaharda dağınık olarak bulunur.

8. Kara Kız Mantarı 

Sivri yapraklı ağaçların bulunduğu bölgelerde yetişir ve nemi çok sever. Bu nedenle Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi'nde sıklıkla görülmektedir. 

9. Kaypak Mantar 

İğne yapraklı çamların altında ve kenarındaki çayır, yosun ve eğreltiler arasında çok sayıda kümeler halinde görülür. Etli kısmının kokusu meyveye benzer.

10. Trüf Mantarı

Trüf mantarı diğer mantarlardan farklı olarak toprağın altında yetişir. Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Bu mantar çeşidi çok nadir bulunduğu için ekonomik anlamda pahalı bir mantar türüdür.