Amasya’da bulunan Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından yapılan inceleme sonucunda ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazandı.

Yetkililer, Anadolu’nun en büyük kaya mezarları arasında bulunan, dünyada da kaya mezarı geleneğinin seçkin örnekleri arasında yer alan oyma mezarların Amasya’nın Pontus Krallığı’nın başkenti olmasıyla birlikte inşa edilmiş olduğunu açıkladı. Amasya Belediyesi konuyla ilgili 'UNESCO Dünya Mirası Yolunda Amasya Vizyonu 2’inci Aşama Bilgilendirme Toplantısı' ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile işbirliği protokolü imza töreni programı düzenlendi.
Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA Amasya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Murat Şimşek ve Belediye meclis üyeleri katıldı.

Belediye Başkanı Cafer Özdemir, göreve geldikleri süre içerisinde Amasya'nın geleceğiyle ilgili çok önemli vizyon projelerini hayata geçirdiklerini ve geçirmeye de devam edeceklerini söyledi. Somut ve soyut kültür varlıklarının yaşatılması noktasında birçok alanda güzel çalışmalar yaptıklarını kaydeden Özdemir, "Yaptığımız bu güzel projelerin ülke dışına çıkmasını sağlamak ve hak ettiği değeri yurt dışında da bulması adına Amasya Belediyesi olarak kültür miraslarımızın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almasını sağladık.
İnanıyorum ki bundan sonra da iş birliği içinde yapacağımız çalışmalar sonucunda Amasya hak ettiği değeri bularak UNESCO geçici listesinden çıkıp kalıcı listeye girecektir." dedi.

OKA Amasya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Murat Şimşek ise Amasya'nın UNESCO’nun kalıcı listesine girmesi için gerekli yol haritasını görseller ve teknik bilgiler eşliğinde anlattı. Konuşmaların ardından Amasya Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında işbirliği protokolü imzalandı.