Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Zühtü Arslan’ın başkan seçilmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, 13 Mart 2015 günü görevinin sona ereceğini ancak ‘bir mahkemede iki başkan olmaz’ diyerek bugün itibariyle emeklilik dilekçesini sunduğunu söyledi.
Konuşmasında temel hak ve özgürlüklerin ‘kutsal’ olduğuna vurgu yapan Haşim Kılıç, 42 yıllık meslek hayatından kararlarını hep bu doğrultuda verdiğini dile getirdi.
"Hiçbir zaman doğru bildiğim yoldan şaşmadım" diyen Kılıç, geride bıraktıkları arkadaşlarının bu görevi en iyi şekilde yerine getireceğinden emin olduğunu vurguladı.

“HER İKTİDAR DÖNEMİNDE LİNÇ EDİLDİM”

Haşim Kılıç, 1990 yılında AYM’ye seçildiği gündün itibaren çok meşakkatli bir yolculuk yaşadığını belirterek, “Her iktidar döneminde linç edilmekten kendimi alamadım. Bu niye oldu derseniz belki benim özgürlük anlayışımdan kaynaklandı diyebiliriz. Geldiğim günler başka başka nitelenmeler oldu. Bugün de farklı nitelemelerle saldırılar karşısında kaldım. Bu saldırılardan yılmadım ve doğru bildiğim yolda yürüdüm. Ben temel hak ve özgürlüğe yapılacak olan saldırın insanoğluna yapılan bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Oylarımı da bu yönde kullandım. Kimi alkışladı kimi eleştirdi.” dedi.

“ARTIK EMEKLİYİM”

Yeni başkanını seçilmesi ile emeklilik kararını verdiğini belirten Kılıç, “Dilekçemi gönderdim, artık emekliyim. Bir ay önce böyle bir karar aldım. Konuşmamın başında da söylediğim gibi yasa gereği 2 ay önce başkanın seçilmiş olması bu yıl uygulandı. Şuanda bu çatı altında iki başkan var. Tek çatı altında iki başkan olmaz. Seçilmiş olan arkadaşımın daha rahat çalışması adına emeklilik kararımı aldım.” izahında bulundu.
Türkiye’de artık öyle bir nefret söylemi gelişmeye başladı ki kutuplaşmanın ayrımlaşmanın farklı zeminlerde diyalog kurmasını kaybediyoruz.” diyen Kılıç, Türkiye’nin en büyük tehlikesinin nefret söyleminin doğurduğu ortam olduğunu ve bu konuda siyaset aktörlerinin ılımlı anlayışına ihtiyaç duyulduğu ikazını yaptı.
Haşim Kılıç, yargıda yapılan seçimlerin de çürümüşlüğe yol açtığını ve düzeltilmesi gerektiğinden söz etti.

Sürecek...