Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi, filmleri aratmayan bir yangın tatbikatına sahne oldu. Çatılardan dumanlar yükseldi, itfaiye ekipleri yaralıları kurtarmak için seferber oldu.

Bünyesindeki hastanelerle şehre önemli ölçüde sağlık hizmeti sunan Ankara Üniversitesi, yaşanabilecek acil ve afet durumların hastanelerinde yatan hasta ve sağlık çalışanları için önemli tehlike oluşturacağı bilinciyle, bu tehlikeyi en aza indirmek için tatbikatlarını sürdürdü. Üniversite yönetimi son olarak, acil ve afet anlarının başında yangın konusunun geldiğine dikkat çekerek Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde bir tatbikata imza attı.

Bu tür olayların can ve mal kaybına neden olmaması için hastane idaresinin kriz yönetimine hazırlıklı olması gerekçesiyle Cerrahi Binası Yoğun Bakım deposunda başlayan bir yangını anlatan senaryoyu hayata geçirildi. Yangın başlar başlamaz tedbir olarak öncelikle cerrahi bölümünün ameliyathane, yoğun bakım ve poliklinik birimlerindeki hastalar ile yakınları ve personel tahliye edildi.

AMELİYAT SÜRÜYORDU

Ameliyathanede ise ameliyatı başlanmış ve sürmekte olan iki hastanın ameliyatları durduruldu. Bu hastaların kanama kontrolleri yapılarak ameliyat yeri kapatıldı ve ambulansların da yardımıyla herhangi bir zarar görmeden Çocuk Hastanesi Ameliyathane’sine taşınması sağlandı. Ameliyata burada devam edildi. Poliklinikte bulunan tüm hasta, hasta yakını ve çalışanlar da refakatçiler eşliğinde toplanma bölgesine alındı. Boşaltılan bölgelerde güvenlik tedbiri uygulandı. Tatbikat senaryosuna göre saat 10.30’da başlayan yangın, erken fark edilip hastane personelinin ve itfaiyenin yardımıyla büyümeden saat 10.50’de kontrol altına alındı.
Tatbikatın yürütülmesinde İl Sağlık Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Hastane Yönetimi arasında başarılı bir koordinasyon sağlandığı raporlara geçti.