Hatay’ın Belen ilçesinde kurulacak Avrupa’nın kuş gözlem temalı ilk Tabiat Parkı Projesi’nin fizibilite raporu çalışmaları Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından başlatıldı.

Proje ile ilgili ön çalışmalar için Belen Kaymakamı Abdülaziz Aydın, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Mustafa Kemal Üniversitesinden Doç. Dr. Yaşar Ergün, Doç. Dr. Mustafa Atmaca, Mersin Üniversitesinden Dr. Suha Sarıakçalı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hatay Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mustafa Dönmez ve TÜBİKAM yetkilileri proje sahasında son incelemeleri yaparak fizibilite çalışmalarını başlatmış oldu.

Yaklaşık üç senelik geçmişe sahip proje girişimleri Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oybirliği ile aldığı kararla hayata geçti. Fizibilite raporunda yapılacak planlamaları Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü gerçekleştirilecek. Proje Kuş Gözlem ve Doğa Eğitim Merkezi, Göçmen Kuşlar İlk Yardım Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (REHAMER), Karavan Kamp Alanları, Çadırlı Kamp Alanları, Yürüyüş Parkurları, Hatay Havaalanının da uçuş güvenliği açısından çok önemli bir sistem olan kuş gözlem radarlarından oluşacak ve bu haliyle bölgede önemli bir aktivite merkezi olacak. Yirmiden fazla bilim insanının katkısı ile hazırlanan proje Hatay'da ekoturizm açısından da bir çekim merkezinin oluşturulmasını hedefliyor. Kültür, din ve doğa turizmi üçgeninde gelişimi hedefleyen Hatay için Arkeoloji Müzesi'nden sonra önemli bir yatırım olacak Tabiat Parkı ile sac ayağının ikincisinin de tamamlanması hedefleniyor.