Atatürk Havalimanı'nda görevli Ulaştırma Memursen ve KESK üyesi bir grup, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesini protesto ederek eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada, faillerin caydırıcı cezalar ile cezalandırılması istendi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Müdürlük binası önünde öğle yemeği tatili arasında ellerinde döviz ve sloganlarla gelen katılımcılar adına basın açıklamasını Süreyya Balaban okudu. Özgecan Aslan'ın nasıl öldürüldüğünü anlatarak konuşmasına başlayan Balaban, "Bugün bir kadın tecavüze uğramadı. Bütün insanlık öldürülüp yakıldı. Özgecan'ın tırnak izleri, 20 yaşındaki bir kızın korkusunun, çaresizliğinin izleridir." dedi.

FAİLLER İÇİN CAYDIRICI CEZALAR İSTENDİ

Özgecan'ı öldürenlerin bir insanlık suçu işlediğini belirten Balaban, "Bütüncül politikalar üretilmedikçe failler caydırıcı bir şekilde cezalandırılmadıkça ve toplumda yükselen şiddet kültürüne karşı önlem alınmadıkça bu sorunun çözülmeyeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

TECAVÜZ İNSANLIK SUÇU

Tecavüzün insanlık suçu olduğunu ve cezasız bırakılmamasını isteyen Balaban, "İnciltilmesin kadınlarımız, biraz anne, biraz çocuk, kadınım ben. Minicik yüreğimde dünyaları taşıyan, kadınım ben. Bir gövdede iki kalbi taşıyan uykusuz geceler sabahlara kadar beşik sallayan kadınım ben. Ellerim hamur kokan kadınım ben." diyerek konuşmasını tamamladı.

FAİLLER YAKALANDI DİYE GÜVENDE SAYILABİLİR MİYİZ

KESK adına açıklama yapan Esra Tetik ise "Özgecanımız yandı. Bizim de canımız yanıyor. Katillerin yakalanması bizi rahatlattı mı. Katiller yakalandı diye artık kendimizi güvende hissedebilir miyiz. Son 7 yılda kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 artmışken, erkek devletin en yetkili ağızları çıkıp kadın erkek eşitliğine inanmadığını söylerken, 'Kadınlar sokakta kahkaha atmasın' derken, 'Tecavüz her ülkede oluyor, abartmayın' derken, 'Tecavüzde neden çocuk ölsün, analar ölsün' derken, karanlık üzerimize yürürken biz güvende sayılabilir miyiz." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, olaysız bir şekilde dağıldı.